aluminiumfolie

Dit is waarom aluminiumfolie een glanzende en een matte kant heeft

U heeft vast weleens gehoord of gelezen dat aluminiumfolie met reden een glanzende en een matte kant heeft. Het blijkt alleen niet zo te zijn dat beide kanten ook daadwerkelijk hun eigen functie hebben.

Fabeltje

Er wordt weleens gezegd dat de doffe kant van aluminiumfolie warmte beter vasthoudt. Daarom zou u de matte kant naar buiten en de glanzende kant naar binnen moeten plaatsen als u een gerecht warm wilt houden. Ook zou u de glanzende kant naar buiten moeten leggen als u in de oven een gerecht verwarmt dat niet teveel mag verkleuren. Volgens Toppits, een fabrikant van aluminiumfolie, werken beide kanten echter precies hetzelfde. Ook foliefabrikant Reynold’s Kitchen onkracht de verhalen over de werking van de verschillende kanten op diens website.

Waarom heeft aluminiumfolie dan verschillende kanten?

De reden dat aluminiumfolie verschillende kanten heeft, heeft niets met de werking ervan te maken, maar met de productie. Tijdens het persen van de folie wordt de ene kant glanzend en de andere kant mat. Dat komt doordat er 2 lagen tegelijk door de wals gaan, om te voorkomen dat ze scheuren. Eén kant komt daarbij in aanraking met de pers en die wordt daardoor glimmend. De andere kant komt met de andere laag folie in aanraking en wordt daardoor mat.

ijsblokjes droger
Lees ook: IJsblokjes en aluminiumfolie: ook heel nuttig in de droger

Glanzende kant aluminiumfolie kan kleur afgeven

Toch is er iets te zeggen voor het gebruiken van een bepaalde kant. Volgens Jean-Michel Hengge van het Groningse sterrenrestaurant Müller kan de glanzende kant wat kleur afgeven. Om deze reden dekt hij zijn gerechten af met de glanzende kant naar buiten.

(Bron: RTL Nieuws, Universiteitskrant Groningen, Margriet, Tips en weetjes, Elle eten)

Geef een reactie