insecten

Onbewust eten we allemaal weleens insecten

Sommige mensen gruwelen ervan, maar het eten van insecten wordt steeds populairder. Eén vierde van de wereldbevolking eet al regelmatig bewust insecten.

Stukjes insect

zonder er erg in te hebben eet ook u weleens een stukje insect. “Als je een zak met kant-en-klare sla koopt, dan bestaat de kans dat daar fragmenten van insecten inzitten”, vertelt plaagdierexpert Bastiaan Meerburg aan wetenschappelijk tijdschrift Quest. “Er zitten nu eenmaal torretjes en dergelijke op een krop sla, als dat machinaal wordt verwerkt dan belandt het vanzelf in het zakje.”
Er kleven geen gezondheidsrisico’s aan het eten van de insecten die per ongeluk in een zak sla belanden. Het zijn gewoon extra proteïnen dus eigenlijk is het zelfs gezond om af en toe een tor op te eten.

Gemalen larven in een chocoladereep

Dat er af en toe insecten in groente zitten klinkt logisch. Maar u zult er waarschijnlijk van op kijken dat er soms ook insectenlarven in chocoladerepen worden gevonden. Op cacao komt namelijk de cacaomot af. Die mot legt vervolgens eitjes waar larven uitkomen. Ondanks dat cacaofabrieken grondig controleren op deze larve, kan het toch voorkomen dat er vermalen stukjes larve in uw chocoladereep zitten. Gelukkig blijft het in de meeste gevallen bij enkel stukjes van de larve. Meerburg: “Wat je echt wil voorkomen is dat een levende larve zich in de chocoladereep ontwikkelt tot een mot.”

Indische meelmot in de koffie

Ook koffie is niet veilig voor insecten. De Indische meelmot legt daar graag eitjes in. Onder gunstige omstandigheden ontwikkelt de larve van de Indische meelmot zich binnen een maand tot een vlinder. Het kan dus maar zo dat u een pak koffie opent en dat daar een vlinder uitvliegt.

Kevers in de pasta

Volgens een onderzoek uit 2009 van de GGD in Amsterdam is de broodkever één van de meest voorkomende plaagdieren in Nederland. De broodkever zoekt, zoals de naam al zegt, graag brood op. Daarnaast is de kever gek op pasta. Het gevolg is dat larven in de verpakkingen meereizen naar de supermarkt en vervolgens in uw keukenkastje uitgroeien tot een kever.

Koken met insecten

zoals eerder gezegd, is het dus helemaal niet slecht om insecten te eten. Heel Holland Bakt-jurylid en culinair journalist Janny van der Heijden vindt zelfs dat wij in Nederland meer insecten moeten eten. In dit recept op MAX Vandaag laat zij zien hoe u een insectenpasta of salade met sprinkhanen kan maken.

(bron: Quest, archief)

Geef een reactie

Reactie

    SHE Health Clinics says:

    Insecten worden steeds vaker aangeprezen als duurzame bron van eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen. Echter, er zitten ook nadelen en mogelijke grote gezondheidsrisico’s aan het consumeren van insecten, insectenmeel of insectenpoeder dat nu wordt verwerkt in een grote verscheidenheid aan bewerkte voedingsproducten. Enkele van de nadelen en risico’s zijn:

    * In insecten zit de stof chitine, die een beetje giftig is en niet door onze darmen kan worden verwerkt. Chitine is een harde polysacharide (polymeer) in het skelet en de schilden van insecten. Van Chitine is bewezen dat het onder andere kanker kan veroorzaken en verergeren!
    * Mensen die een schaal- of schelpdierenallergie hebben of allergisch zijn voor huismijt, zijn soms ook allergisch voor insecten. Mensen die hier last van hebben en niet van dit risico op de hoogte zijn, kunnen vervelende symptomen of zelfs een allergische shock of -aanval krijgen.
    * De meeste gekweekte insecten zijn genetisch gemanipuleerd en worden gevoed met inferieur voedsel (hoe goedkoper hoe beter) waar hormoonverstoorders en gifstoffen in kunnen zitten.
    * Door intensieve kweek kunnen dezelfde problemen ontstaan als bij intensieve veehouderij: zoals ziekten en mestoverschot. Mogelijk kunnen ze nieuwe onbekende ziekten met zich mee brengen.
    * Er zit in sommige soorten insecten meer cholesterol dan in vlees, omdat het grotendeels orgaanvlees is.
    * Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste insecten parasieten met zich meedragen en na het verwerken tot humane voeding deze parasieten op mensen en dieren kunnen overbrengen. Deze parasieten vormen een serieuze bedreiging voor zowel mensen. De gastheer wordt geïnfecteerd door de opname van oöcyten, en de infectie uit zich voornamelijk in gastro-intestinale symptomen (waterige diarree). Daarnaast kunnen de parasieten diverse ziekten en chronische gezondheidsklachten veroorzaken.
    * In verwerkte insecten zitten tannines, die onoplosbare complexen vormen met eiwitten en hun biologische beschikbaarheid verminderen.
    * In insecten zitten ook fytaten en oxalaten, die de opname van mineralen als calcium, zink, mangaan, ijzer en magnesium verminderen. Daarnaast verstoren saponinen de vertering van eiwitten, verminderen zij de absorptie van vitaminen en mineralen en worden zij in verband gebracht met hypoglykemie (een te laag bloedglucosegehalte).
    * Alkaloïden, aanwezig in talrijke geleedpotigen, zijn boven een bepaalde dosis giftig voor de consument, en ook cryptotoxische insecten zijn riskant. Hun consumptie moet worden vermeden omdat zij steroïde hormonen bevatten zoals testosteron, dat in sommige kevers aanwezig is. Regelmatige consumptie van deze insecten kan leiden tot groeiachterstand, hypofertiliteit, vermannelijking bij vrouwen, oedeem, geelzucht en leverkanker, zo blijkt uit een studie.
    * Krekelmeel zet mogelijk aan tot overconsumptie en overgewicht. Want 100 gram krekeleiwit is namelijk meer dan 500 Kcal.

    Meer informatie over de nadelen en gezondheidsrisico’s van insecten eten, staat in dit artikel: she.health/wat-zijn-de-risicos-van-insecten-in-je-eten/