insecten

Onbewust eten we allemaal weleens insecten

Sommige mensen gruwelen ervan, maar het eten van insecten wordt steeds populairder. Eén vierde van de wereldbevolking eet al regelmatig bewust insecten.

Stukjes insect

zonder er erg in te hebben eet ook u weleens een stukje insect. “Als je een zak met kant-en-klare sla koopt, dan bestaat de kans dat daar fragmenten van insecten inzitten”, vertelt plaagdierexpert Bastiaan Meerburg aan wetenschappelijk tijdschrift Quest. “Er zitten nu eenmaal torretjes en dergelijke op een krop sla, als dat machinaal wordt verwerkt dan belandt het vanzelf in het zakje.”
Er kleven geen gezondheidsrisico’s aan het eten van de insecten die per ongeluk in een zak sla belanden. Het zijn gewoon extra proteïnen dus eigenlijk is het zelfs gezond om af en toe een tor op te eten.

Gemalen larven in een chocoladereep

Dat er af en toe insecten in groente zitten klinkt logisch. Maar u zult er waarschijnlijk van op kijken dat er soms ook insectenlarven in chocoladerepen worden gevonden. Op cacao komt namelijk de cacaomot af. Die mot legt vervolgens eitjes waar larven uitkomen. Ondanks dat cacaofabrieken grondig controleren op deze larve, kan het toch voorkomen dat er vermalen stukjes larve in uw chocoladereep zitten. Gelukkig blijft het in de meeste gevallen bij enkel stukjes van de larve. Meerburg: “Wat je echt wil voorkomen is dat een levende larve zich in de chocoladereep ontwikkelt tot een mot.”

Indische meelmot in de koffie

Ook koffie is niet veilig voor insecten. De Indische meelmot legt daar graag eitjes in. Onder gunstige omstandigheden ontwikkelt de larve van de Indische meelmot zich binnen een maand tot een vlinder. Het kan dus maar zo dat u een pak koffie opent en dat daar een vlinder uitvliegt.

Kevers in de pasta

Volgens een onderzoek uit 2009 van de GGD in Amsterdam is de broodkever één van de meest voorkomende plaagdieren in Nederland. De broodkever zoekt, zoals de naam al zegt, graag brood op. Daarnaast is de kever gek op pasta. Het gevolg is dat larven in de verpakkingen meereizen naar de supermarkt en vervolgens in uw keukenkastje uitgroeien tot een kever.

Koken met insecten

zoals eerder gezegd, is het dus helemaal niet slecht om insecten te eten. Heel Holland Bakt-jurylid en culinair journalist Janny van der Heijden vindt zelfs dat wij in Nederland meer insecten moeten eten. In dit recept op MAX Vandaag laat zij zien hoe u een insectenpasta of salade met sprinkhanen kan maken.

(bron: Quest, archief)

Geef een reactie