muggen

Zo bepalen muggen wie zij steken en zo voorkomt u muggenbeten

Anders dan nog wel eens gedacht wordt, komen muggen niet op licht of zoet bloed af. Er zijn 3 andere factoren die bepalen in wie zij geïnteresseerd zijn: geur, koolstofdioxide en lichaamswarmte. Dat is ook meteen de reden dat de één veel meer gewild is bij de vervelende steekdieren, dan de ander. Gelukkig zijn muggenbeten wel deels te voorkomen.

Geur

Muggen vinden de één aantrekkelijker ruiken dan de ander. Zij kunnen tot op wel 70 meter afstand geuren waarnemen. Het lichaam maakt zo’n 300 chemische verbindingen aan, die ook door muggen worden waargenomen. Onze genen, maar ook voeding en andere factoren zoals bijvoorbeeld medicijngebruik zijn van invloed op onze geur. Ieder mens ruikt hierdoor anders. Sommige geuren zijn extra aantrekkelijk voor de mug en sommige werken juist afstotend. Dit is één van de redenen dat muggen 2 mensen die zich in hetzelfde vertrek bevinden meer of juist minder steken. Bevinden mensen zich in verschillende vertrekken in huis, dan zijn muggen overigens minder selectief en steken ze ook degene die zij net wat minder lekker vinden ruiken.

Waar u zich op de wereld bevindt is ook bepalend voor de aantrekkelijkheid voor muggen. Zo wordt de één veel meer gestoken tijdens een vakantie, terwijl een ander juist opvallend minder vaak de klos is. Dit komt door de verschillen in muggensoorten per land, die allemaal hun eigen voorkeuren hebben.

Koolstofdioxide

Een tweede factor die aantrekkelijk is voor muggen is het koolstofdioxide dat mensen uitstoten tijdens het ademen. Muggen weten daardoor dat er mensen in de buurt zijn, die een bron van bloed voor hen kunnen zijn. Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor zij extra aantrekkingskracht hebben.

Lichaamstemperatuur

Eenmaal afgekomen op de geur/koolstofdioxide van mensen, zien muggen vervolgens alsof zij door een nachtkijker kijken de lichaamswarmte. De ene persoon is warmer dan de andere, wat meteen ook weer een reden is waarom de één meer gestoken wordt dan de ander. Nu weet u waarom muggen selectief te werk gaan bij het uitkiezen van hun slachtoffer, maar wat zorgt er nou voor dat u dat kunt beïnvloeden? We zetten hieronder een aantal tips voor u op een rij.

Tips tegen muggen:

  • Aangezien muggen dus op geuren afkomen, kan dit ook tegen ze gebruikt worden. Met de kennis wat muggen afstoot, zijn doeltreffende anti-muggencrèmes ontwikkeld, die de eigen lichaamsgeur maskeren. Door deze te gebruiken, fopt u dus in wezen het reukvermogen van de mug. U kunt kiezen voor citroeneucalyptusolie, met de actieve stof citriodiol of voor DEET. Eucalyptusolie is op natuurlijke basis en niet schadelijk voor de gezondheid. DEET is wat agressiever en minder goed voor de gezondheid, maar beide middelen zijn behoorlijk effectief.
  • Vitamine B slikken. Dit is iets wat nog nooit wetenschappelijk bewezen is, maar sommige mensen zweren erbij. Er wordt namelijk verondersteld dat vitamine B1 de lichaamsgeur beïnvloedt, op een manier die muggen niet appetijtelijk vinden. Mits u zich aan de dosering houdt, kan het geen kwaad vitamine B te slikken, dus wellicht is dat het proberen waard.
  • Creëer een luchtstroom. Muggen zijn niet zo dol op luchtstromen, dus het kan helpen een ventilator op uw bed te richten, zodat ze u minder goed kunnen bereiken.
  • Hang een klamboe over uw bed.
  • Plaats horren, zodat muggen niet eens de kans krijgen naar binnen te komen.
  • Draag zo mogelijk bedekkende kleding.
  • Vermijd bronnen van stilstaan water rondom uw huis, zodat muggen daar geen eitjes in kunnen leggen.

Wat niet helpt:

Er zijn heel veel middeltjes op de markt die beweren effectief te zijn tegen muggen, maar de experts zijn het erover eens dat deze middelen geen enkel effect hebben:

  • Citroenkaarsen.
  • Knoflook eten.
  • Anti-muggenbandjes
  • Apparaten die ultrasone geluiden uitstoten.

Stekkers in het stopcontact werken met mate, maar zijn niet aan te raden vanwege de insecticiden die u dan zelf ook de gehele nacht ligt in te ademen.

Lees ook: mug heeft geavanceerde techniek om na steek ongemerkt weg te komen.
Wat te doen tegen muggen?
Dit kunt u doen tegen zomerse jeuk.
U hoort ze wel, maar ziet ze niet: spelen muggen verstoppertje?
Wat helpt er echt tegen een muggenbult?

(Bron: Nu.nl, RTL Nieuws, AD, science space, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Roben says:

    Een luchtstroom in de slaapkamer doet wonderen

    Insecten schijnen ook een hekel te hebben aan de geur
    die een walnotenboom verspreidt. Misschien ook walnotenolie?

    marlijn says:

    Waarom dure zalfjes bij muggenbeten,en jeuk.
    Gewoon ouderwets even met de nagel een kruisjes indrukken en dan deppen met een tissue of een wattenstokje met daarop huishoudazijn, het prikt een paar sec,maar dan is het leed geleden.niets meer aan de hand ,zo heb ik tientallen mensen geholpen, en ook goed tegen kwallenbeten bijen en wespensteken als de angel er uit is,
    Mvg leo

    PC Voorn says:

    Beste Marlijn,
    Heel leuk dat middel Marlijn, maar als je zo allergisch reageert op insectenbeten als ik heb je wel een groter probleem om de zwelling te voorkomen en de rode harde schijf na 1-2 dagen te voorkomen.
    Ben nu druk bezig met vitamine B 1 aan het slikken en gebruik nu Terra shield (natuurlijk middel op basis van ess. olie) van do Terra.
    Als ik toch gestoken ben gebruik ik Aspevin om het gif eruit te zuigen en als dat allemaal nog niet het effect heeft gegeven, ga ik Melaleuca (tea tree) en peppermint (ess. olie van Do terra) met kokosolie vermengd smeren op de plaatselijke plek. Dit geeft verkoeling en zorgt dat het laatst gif eruit komt.
    Kortom zelfs door mijn kleding heen weten de muggen, insecten mij toch te vinden en de eerdere middelen in het artikel helpen/hielpen mij niet voldoende.