Albuca spiralis

Albuca spiralis

Heel vaak wordt de Albuca spiralis (ook wel verkocht met de toevoeging Frizzle Sizzle) nog niet aangeboden, maar af en toe worden ze verkocht bij tuincentra en bloemisten. Hun speelse, gekrulde blad hebben ze te danken aan de kweek, het is niet iets wat al van nature voorkomt bij deze plant. Het kurkentrekker-vormige blad groeit bij het ouder worden van de plant vanuit een decoratieve knol én hij bloeit met fraaie gele bloemen. Deze plant heeft daarmee 3 zaken die hem aantrekkelijk maken voor een plek in huis.

Standplaats

Geef de Albuca spiralis een lichte en warme plek in de woonkamer. Van nature komt hij uit de woestijn in Afrika en hij is daardoor lichte en warme omstandigheden gewend. Des te meer licht de plant krijgt, des te beter krult het blad, maar de felste zon moet vermeden worden. Overigens kan de plant ook wel gedijden bij een lagere temperatuur, zo lang die zeker niet onder de 5 graden komt.

Albuca spiralis

Water geven

De waterbehoefte is klein. Geef eens in de 2 weken wat water en geef de grond daarna tot de volgende gietbeurt 2 weken later eerst weer de tijd om op te drogen.

Hij heeft geen voeding nodig.

Albuca spiralis

Bloei

Kan in het voorjaar tot bloei komen en heeft dan gele bloempjes aan een lange steel, die wel wat weg hebben van de bloemen van een orchidee. De bloemen scheiden een lichte geur af en sluiten zich ’s avonds bij het donker worden.

Albuca spiralis

Om de plant opnieuw in bloei te krijgen is een droge periode nodig. Geef hem daarvoor gedurende de zomer helemaal geen water. Zo bootst u de droogte in de woestijn na. Hij zal in deze tijd bovengronds afsterven. Start in het najaar vervolgens weer met water geven. Het blad komt dan vanzelf weer tevoorschijn.

(Bron: GroenVandaag, Tuinadvies.nl)

Geef een reactie