Dolfijnenplant

Dolfijnenplant: Senecio peregrinus

De dolfijnenplant (Senecio peregrinus) is in goed gezelschap, want net als bijvoorbeeld de paradijsvogelplant, garnalenplant of olifantspoot heeft hij zijn naam te danken aan het feit dat hij aan een dier doet denken. In dit geval de dolfijn. Kijk maar eens van dichtbij naar zijn blaadjes, die lijken net op uit het water springende dolfijnen. Hij is ook wel bekend onder de naam dolfijnenketting.

Standplaats

Geef de dolfijnenplant een plek uit de volle zon, maar waar hij wel veel licht ontvangt. De temperatuur moet er minstens 15 graden zijn, maar liever wat warmer.

Water geven

De dolfijnenplant is een vetplant en heeft niet zoveel water nodig. Geef eens in de 1 á 2 weken een klein beetje water en giet pas opnieuw als de grond weer opgedroogd is. In de winter is vaak maar eens in de maand water nodig. Geeft u té weinig water, dan toont deze plant dit aan u door zijn dolfijnenblaadjes, die dan gaan verkreukelen.

Dolfijnenplant

Bloei

Er kunnen in de herfst kleine, witte bloempjes aan de plant komen, maar hij wordt vooral als bladplant verkocht, vanwege de vorm van zijn blad. De bloempjes verspreiden een lichte kaneelgeur.

Verpotten

Deze plant moet niet te ruim in een pot staan. Hij gedijt beter in een wat kleinere pot. Ook omdat hier minder overtollig water in blijft staan. Kijk dus bij het verpotten of er wel een grotere maat pot nodig is en zet hem anders terug in de pot met alleen een laagje verse grond voor cactussen en vetplanten op de bodem.

Stekken

Snoeien is niet zo snel nodig bij deze plant. Te lang geworden takken kunnen wel wat ingekort worden. U kunt de plant dan ook meteen stekken. Knip daarvoor een stukje stengel af (alleen een blad is niet voldoende) en leg die plat op een potje met grond voor cactussen en succulenten. Zorg ervoor dat de stengel overal goed in contact is met de grond. Maak de grond licht vochtig en besproei daarna om de paar dagen licht. Over het algemeen ontwikkelen zich na 2 á 3 weken wortels en dan kunt u op de gewone manier water gaan geven.

Giftig

De plant is giftig voor dieren en mensen.

Erwtenplant

De dolfijnenplant is een kruising van Senecio articulatus en Senecio Rowleyanus, de erwtenplant. Van die laatste, die ook al van die grappig gevormde blaadjes heeft, vindt u ook verzorgtips op MAX Vandaag.

(Bron: World of Succulents, Sunny Plants, Succelents and Sunshine, Eden Collection, The Plant Dynasty)

Geef een antwoord