Rhipsalidopsis gaertneri

Paascactus: Rhipsalidopsis gaertneri

De paascactus (Rhipsalidopsis gaertneri) is een lidcactus uit de cactusfamilie en bloeit in het voorjaar rondom de Pasen. Er bestaat ook een variant die rondom de jaarwisseling bloeit, de kerstcactus (Schlumbergera truncatus).

Standplaats

Deze cactus komt niet uit een droog, woestijnachtig gebied, maar groeit als hangplant (epifyt) in vochtige, subtropische gebieden in Zuid-Amerika. Hij houdt van een lichte plek, maar liever geen volle zon. Tocht wordt niet goed verdragen en tijdens de bloei mag de plant niet gedraaid worden, want dan loopt u de kans dat hij zijn knoppen laat vallen.

Water geven

In tegenstelling tot andere cactussen is de paascactus geen extreme droogteminner. Houd de aarde net vochtig en geef pas weer water als de kluit licht is gedroogd. Gebruik liefst regenwater, maar in elk geval water op kamertemperatuur. Op het moment dat de plant bloemknoppen vormt moet u beginnen met bemesten. Tijdens het gehele groeiseizoen (lente – zomer) kunt u hem voedsel voor cactussen blijven geven.

Bloei

De paascactus heeft een rustperiode nodig om tot bloei te komen. Plaats hem in de winter in een wat koeler vertrek en geef minder water. Doordat de dagen korter zijn en vervolgens weer lengen wordt de plant geprikkeld om tot bloei te komen. De bloemen van de paascactus verschillen van die van de kerstcactus. De laatste heeft langwerpige, trompetvormige bloemen en de paascactus meer stervormige. Soms is er een tweede bloei, maar die is meestal wel wat minder uitbundig.

paascactus

De bloeivorm van de paascactus.

paascactus

De bloeivorm van de kerstcactus.

Verpotten

De wortels van de paascactus kunnen het beste niet te ruim in de pot zitten. Eens in de 3 jaar verpotten is voldoende en kies de nieuwe pot dus niet te groot.

Stekken

De paascactus is een sterk vertakte plant en gemakkelijk te stekken. Snijd in de lente een stuk van 2 leden af (kies hierbij geen verhoute delen) en laat enkele dagen drogen. Zet die vervolgens in stekgrond, in een ruimte met een temperatuur van minstens 20 graden en houd de grond licht vochtig.

Geef een antwoord