Hydroponie

Hydroponie, zo laat u planten op water groeien

Eén van de nieuwste trends op het gebied van kamerplanten is hydroponie. Hierbij groeien de planten niet in potgrond, maar staan ze met hun wortels in het water. Dit heeft als voordeel dat ze verder geen watergift nodig hebben en dat ze dan ook hun mooie wortels tonen. Welke planten zijn hiervoor geschikt en hoe moet u ze verzorgen? We zetten het voor u op een rij.

Hydroponie mogelijk door ander soort wortels

Kamerplanten die met hun wortels in een laag water komen te staan leggen normaal vaak al snel het loodje. Dit vanwege zuurstofgebrek en de daarop volgende rotting van de wortels. Hoe kan het dat planten die helemaal met hun wortels in het water staan dan wel overleven? Dat komt doordat ze dan een ander soort wortels aanmaken, die daar wel op berekend zijn. Deze zogeheten waterwortels passen zich volledig aan de omstandigheden aan en zullen daarom niet zo snel gaan rotten. Het is wel zo dat de ene plant hier beter in is dan de andere en zeker niet alle planten zijn er dan ook voor geschikt.

Geschikte planten voor hydroponie

Er is veel onderzoek gedaan naar welke planten het meest geschikt zijn voor hydroponie. Daarvan is inmiddels bekend dat ze jaren kunnen gedijen zonder potgrond, op enkel water. Eén van de meest geschikte soorten is de Clusia gebleken. Deze sterke plant groeit in zijn natuurlijke leefgebied soms ook op plekken met heel veel water in de bodem, dus hij is er al op ingesteld. Verder zijn onder andere de gatenplant (Monstera), flamingoplant (Anthurium), Philodendrons, vioolbladplant (Ficus lyrata), graslelie (Chlorophytum), klimop (Hedera), Syngonium en lepelplant (Spathiphyllum) geschikt. Volgens plantenkenner Iris van Mama Botanica zijn zelfs cactussen en vetplanten langere tijd op water te houden. Hiervoor kunt u net als bij andere kamerplanten de wortels schoonspoelen, of de wortels van de cactus of vetplant snijden en de plant dan net iets boven het water hangen. In dat geval groeien er nieuwe wortels, die zich meteen aanpassen aan het groeien op water.

hydroponie

Zelf planten op water zetten

Hydroponie planten zijn op veel plekken te koop, maar u kunt er ook zelf een geschikte kamerplant voor gebruiken. Daarvoor kunt u een stekje van de plant nemen en die niet uiteindelijk oppotten, maar in een mooie vaas of doorzichtige pot zetten. Of u spoelt een plant die in potgrond staat zorgvuldig uit. Daarvoor kunt u de kluit eerst een poosje laten weken in een emmer met lauwwarm water. Als u merkt dat de grond goed loslaat, kunt u de rest van de aarde met uw handen verwijderen. Zorg er hierbij voor dat u de wortels zo min mogelijk beschadigt. Plaats de plant dan in een vaas waarin hij met zijn wortels op de bodem kan staan of kies voor een vaas met een smalle bovenkant, zodat de plant op de rand kan hangen. Vul de vaas met zoveel water (op kamertemperatuur) dat de wortels geheel onder water staan, maar de bladeren het water niet raken.

hydroponieVerzorging hydroponie planten

U kunt kraanwater gebruiken voor uw hydroponie planten, maar een nadeel daarvan is dat er op een gegeven moment kalkranden in de vaas kunnen ontstaan. Een voordeel van regenwater of bronwater is dat daar meer voedingsstoffen in zitten en minder kalk. U kunt uw plant het beste niet in de volle zon zetten, om algen tegen te gaan en het is daarnaast nodig om het water elke 3 weken te verversen. Spoel de wortels daarbij voorzichtig af en geef de vaas zelf een reinigingsbeurt. Voeg weer zoveel water toe dat de wortels volledig onder staan en doe er een drupje plantenvoeding bij, waar de plant zijn voedsel uit kan halen.

Lees ook: Deze kamerplanten zijn makkelijk te stekken en zo doet u dat

Plant wordt lelijk?

Het is vrij normaal dat planten soms wat blad verliezen of dat er een blaadje verkleurt. Zijn het er echter meer dan enkele en verzorgt u hem wel zoals hierboven beschreven, dan kan het ook zijn dat hij zich niet kan aanpassen. Of het niet meer zo goed doet als hydroponie plant. In dat geval kunt u proberen hem weer in een pot met potgrond te zetten. Dat is immers nog steeds de meest natuurlijke situatie voor een kamerplant.

(Bron: RTL Nieuws, Roomed, Intratuin, Bakker, VT Wonen. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Jan Pijnenburg says:

    De “DIEFFENBACHIA” is er ook zeer geschikt voor, bij ons staat de plant al een paar jaar in een sierpot van glas, en hij is bijna 1 meter hoog.