Philodendron atom

Philodendron atom

Voor wie wil genieten van het mooie blad van een Philodendron, maar weinig ruimte heeft is de ‘atom’ een goede keuze. Want die blijft vrij compact van formaat, maar heeft wel het bijzondere blad.

Standplaats

Geef de Philodendrom atom een lichte plek, maar waar hij niet in de volle zon komt te staan. Een iets donkerder plek wordt ook enige tijd verdragen, maar op den duur zal het blad minder mooi groeien. Het is een warmteminnende plant, die minstens 16 graden nodig heeft, maar liever nog fink wat warmer staat. Veel Philodendronsoorten kunnen met de tijd flink uit de kluiten gewassen worden, maar de ‘atom’ blijft betrekkelijk compact, dus die kunt u op meer plekken kwijt.

Water geven

Houd de potgrond steeds net vochtig tussen de gietbeurten, maar laat geen laag water in de pot staan. ’s Winters is zijn waterbehoefte wat minder groot, maar laat ook dan zijn kluit niet uitdrogen. In de praktijk zal dat neerkomen op zo’n 2 keer per week en 1 keer in de week in de winter. Geef in de lente en zomer daarnaast elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten.

Deze plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Sproei hem daarom regelmatig en liefst meerdere keren per week als de luchtvochtigheid in huis laag is.

De Philodendron atom wordt ook soms verkocht als ‘waterplant’. In dat geval is de potgrond achterwege gelaten en staan de wortels rechtstreeks in een laag water of in een laag stenen of hydrokorrels met water. In dat geval is het zaak de wortels nooit uit te laten drogen, dus vul het water minstens 1 keer in de 2 weken aan en voeg daar een kleine hoeveelheid plantenvoeding aan toe.

Verpotten

Voorzie de Philodendron atom elke 2 jaar van een verse laag grond en zo nodig van een grotere maat pot. Ga hierbij voorzichtig te werk, zodat de wortels niet beschadigen.

Philodendron atom

Snoeien

Aangezien hij redelijk compact blijft, is snoeien niet nodig, maar lelijk geworden blad kunt u uit de plant knippen en als hij niet zo mooi uitgroeit kunt u hem ook licht terugsnoeien in de gewenste vorm.

Bloei

De Philodendron atom wordt niet vanwege zijn bloemen gehouden, maar kan wel in bloei komen. Hij krijgt dan weinig opvallende groenwitte bloemen en dan wordt duidelijk dat hij familie is van de aronskelk.

Giftig

De Philodendron atom is giftig en kan bij katten nierschade veroorzaken.

Geef een reactie