Monstera deliciosa

Gaten in de gatenplant: dit is waarom ze die hebben (en soms ook niet)

Met zijn grote blad, voorzien van decoratieve gaten, is de gatenplant (Monstera deliciosa) een graag geziene gast in Nederlandse huizen. Maar heeft u zich weleens afgevraagd waar die gaten eigenlijk voor bedoeld zijn? Mocht uw gatenplant trouwens opeens blad aanmaken zónder gaten, dan is er meestal wat aan de hand. We leggen uit wat u dan kunt doen.

Concurrentie in de jungle

Van oorsprong komt de gatenplant uit de oerwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Hij heeft er veel concurrentie van ander groen en is daar handig op ingesprongen met zijn gatenblad. Het kan soms namelijk een hele klus zijn om tussen het dichte gebladerte voldoende vocht en licht te krijgen. En dat is toch echt onmisbaar voor een plant. Zijn gaten helpen echter mee.

Water

De vorm van het blad van de gatenplant zorgt ervoor dat het water bij regen niet bij de omringende planten terecht komt, maar direct naar beneden valt. Bij groot, dicht blad stroomt het water namelijk van de plant af en dankzij de gaten kan het door het blad heen vallen en komt het bij de eigen kluit terecht. Slim!

Licht

De 2e reden is dat ook de onderste bladeren van de plant zo profiteren van het licht. In dichte wouden is het soms vechten om een straaltje licht. Dankzij de gaten kan het zonlicht dát de gatenplant bereikt ook de dieper gelegen bladeren bereiken. Om die reden wikkelen gatenplanten in de jungle zich ook wel om bomen heen en klimmen ze zo naar boven, om dichter bij licht en water te komen.

Flexibiliteit

Naast een betere licht- en watervoorziening hebben de gaten nog een handige functie: ze maken het grote blad beter bestand tegen heftige weersomstandigheden. In een tropisch regenwoud kan het behoorlijk spoken, met veel wind en hevige regenbuien. Iets wat het grote blad van de Monstera flink zou beschadigen als er geen gaten in zouden zitten. Maar nu kan de wind en regen er makkelijk doorheen.

Waarom hebben de bladeren soms geen gaten?

Het kan soms voor komen dat nieuwe bladeren die aan de gatenplant verschijnen geen gaten hebben. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste hebben jonge bladeren nog niet veel gaten. Dat is gewoon en de bladeren die vervolgens verschijnen zullen steeds meer gaten vertonen.

gatenplant

Jonge gatenplant

Ontvouwen de bladeren van een oudere plant zich zonder gat, dan is er meer aan de hand. Bekijk dan of hij tijdens de lente en zomer wel voldoende mest gekregen heeft. En geef hem anders het jaar erop tijdens die maanden regelmatig plantenvoeding tijdens het gieten. Ga ook na of de plant op de juiste plek staat. Hij heeft voldoende warmte nodig, een plek waar hij niet in de volle zon staat (dus liever een paar meter de kamer in) en uit de tocht. Tenslotte moet de gatenplant elke paar jaar verpot worden, zodat zijn wortels de pot niet geheel innemen. Zo eens in de 2 á 3 jaar is meestal een goede indicatie. Verbetert u zijn omstandigheden, dan kan het nog even duren voor uw plant zich weer herstelt, maar dan zou u weer van mooi, nieuw gatenblad moeten kunnen genieten.

Bekijk ook: verzorgtips voor de gatenplant en heel veel meer kamerplanten.

(Bron: Groene Passies, House Raccoon, Quest, Little Green Stories, archief)

Geef een reactie