Duur 03:23
Gepubliceerd op 16 april 2024

Groene Vingers met MAX: hydroponie, zo zet en verzorgt u kamerplanten op water

In Nederland houden we van planten. Gemiddeld hebben we er 13 in huis. Toch blijkt de verzorging soms een grote uitdaging. Mascha de Rooij houdt van planten en bloemen om haar heen. Binnen en ook buiten. In de videoreeks Groene Vingers met MAX deelt ze haar tips hierover. Deze keer: hydroponie, oftewel kamperplanten op water. Mascha legt uit hoe u deze planten verzorgt en hoe u ze zelf op water kunt zetten.

Wat is hydroponie en hoe werkt het?

Een populaire trend op het gebied van kamerplanten is hydroponie. Zo’n plant groeit met zijn wortels in het water, in plaats van in potgrond. Het ziet er mooi uit en u hoeft uw planten minder vaak water te geven.

Als kamerplanten normaal met hun wortels in een laag water komen te staan, overleven ze dat vaak niet. Dat komt door zuurstofgebrek en vervolgens de rotting van de wortels. Planten die helemaal met hun wortels in het water staan, overleven echter wel. Die maken namelijk een ander soort wortels aan. Die op water berekend zijn. Deze ‘waterwortels’ passen zich helemaal aan de omstandigheden aan en zullen daarom niet zo snel gaan rotten.

hydroponie

Het is wel zo dat de ene plant hier beter in is dan de andere. En zeker niet alle planten zijn er dan ook geschikt voor.

Welke planten zijn geschikt voor hydroponie?

Er is veel onderzoek gedaan naar welke planten het meest geschikt zijn voor hydroponie. Van die planten is inmiddels bekend dat ze jaren kunnen gedijen zonder potgrond, op enkel water. Eén van de meest geschikte soorten is de Clusia gebleken. Deze sterke plant groeit in zijn natuurlijke leefgebied soms ook op plekken met heel veel water in de bodem, dus hij is er al op ingesteld.

Clusia

Verder zijn onder andere de gatenplant (Monstera), flamingoplant (Anthurium), Philodendrons, vioolbladplant (Ficus lyrata), graslelie (Chlorophytum), klimop (Hedera), Syngonium en lepelplant (Spathiphyllum, hieronder op de foto) geschikt.

Spathiphyllum

Verzorging van hydroponie planten

U kunt kraanwater gebruiken voor uw hydroponie planten, maar een nadeel daarvan is dat er kalkranden in de vaas kunnen ontstaan. Om dat te voorkomen, kunt u regenwater gebruiken. Daar zitten meer voedingsstoffen in en minder kalk. Het water moet u om de 3 weken verversen. Was de wortels dan ook gelijk voorzichtig af. Neem ook de vaas mee voor een poetsbeurt.

Alles schoon? Dan kan de plant weer terug. Voeg weer zoveel water toe dat de wortels helemaal onderstaan. En een drupje plantenvoeding erbij, zorgt voor voedsel voor de plant.

Zelf een kamerplant op water zetten

Hydroponie planten zijn op veel plekken te koop. Maar u kunt zelf ook een geschikte kamerplant op water zetten. Een stekje zet u dan bijvoorbeeld niet in de potgrond, maar in een mooie vaas of doorzichtige pot. Een plant die al in de potgrond staat kunt u uitspoelen. Als de wortels heel erg onder de aarde zitten, dan kunt u de grond goed los laten komen, door de kluit te laten weken in een emmer met lauwwarm water. Als de grond loslaat, kunt u de rest van de aarde met uw handen weghalen. Voorzichtig zijn met de wortels is belangrijk. Zo beschadigt u die zo min mogelijk.

Plaats de plant dan in een vaas waarin hij met zijn wortels op de bodem kan staan. Of kies voor een vaas met een smalle bovenkant, zodat de plant op de rand kan hangen. Vul de vaas met zoveel water (op kamertemperatuur) dat de wortels helemaal onder water staan, maar de bladeren het water niet raken.

Op de pagina Groene Vingers met MAX voegen we steeds weer nieuwe video’s toe. En meer tips over tuinieren en kamerplanten vindt u in ons uitgebreide kamerplantenoverzicht, op de pagina tuin & balkon en bij de groentips van hovenier Krijn Spaan.

Lukt het niet om de video af te spelen? Bekijk hem dan op het MAX YouTube-kanaal.

(Foto’s: redactie MAX Vandaag, Shutterstock) 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer