klimop

Klimop: Hedera

Klimmen of hangen, de klimop (Hedera) vindt beide prima. U kunt hem toepassen zoals u dat wilt. Er zijn Hedera’s te koop die al in een decoratief rek zijn geleid, maar u kunt ze ook zelf in elke gewenste vorm leiden. Qua kleur en vorm kunt u kiezen uit verschillende varianten. Met heel klein blad of juist groter en alles er tussenin. En met compleet groene bladeren of bonte varianten met geel of wit blad.

Standplaats

In tegenstelling tot de meeste kamerplanten is de klimop niet afkomstig uit warme gebieden, maar uit de koelere gebieden in Europa. Zet hem dus liever niet in direct zonlicht en zorg dat hij in een vertrek staat waar de temperatuur niet teveel oploopt. Een temperatuur die niet boven de 20 graden uitkomt is ideaal, maar omdat dit zo’n sterke plant is, zal hij zich ook bij minder gunstige omstandigheden goed houden. De bonte soorten hebben wat meer licht nodig dan de groene, maar beide kunnen een redelijk donkere plek hebben. Bij veel licht blijft de plant in leven, maar krijgen de bladeren een minder mooie, bleke kleur.

klimop

Water geven

Deze plant houdt niet van droge wortels, houd hem dus te allen tijde licht vochtig. In de zomer komt dat meestal neer op 2 á 3 keer per week een flinke scheut en ’s winters ongeveer één keer per week water geven. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid van de standplaats. Te nat is bij deze plant ook weer niet goed, dus voorkom dat de kluit in een laagje water komt te staan.

Tijdens het groeiseizoen (lente – zomer) kunt u de klimop elke maand wat plantenvoeding voor groene planten tijdens het gieten geven. De plant heeft het doorgaans niet nodig om gesproeid te worden. Als hij in een vertrek met erg droge lucht staat of er veel stof op het blad komt, doet u hem er echter wel een plezier mee, door af en toe te sproeien.

hedera_in_potten_shutterstock

Snoeien

Het is niet noodzakelijk om de klimop te snoeien, maar u kunt het eventueel wel doen om de plant een voller uiterlijk te geven. Hij zal zich dan namelijk meer gaan vertakken. Ook kunt u hem snoeien om hem binnen de perken te houden of in een door u gewenste vorm te knippen.

hedera_in_pot_shutterstock

Giftig

De bladeren en vruchten van de klimop zijn giftig. In de huiskamer zal de plant niet snel in bloei komen, dus ook geen vruchten ontwikkelen, maar zorg dat kinderen en huisdieren niet met het blad in contact kunnen komen.

Geef een reactie