Bobi Portugal hond 31 wereldrecord

Hond Bobi (31) uit Portugal pakt uniek (maar omstreden) record: hoe kan uw eigen hond gezond oud worden?

De inmiddels overleden hond Bobi haalt in 2023 wereldwijd het nieuws. Het Portugese Rafeiro do Alentejo-mannetje viert namelijk zijn 31e verjaardag, een uitzonderlijk hoge leeftijd voor honden. Hoe is dit mogelijk? En hoe kunt u uw eigen hond zo gezond mogelijk oud laten worden?

Hoe oud worden honden meestal?

Bobi is de enige hond ooit van wie officieel is bewezen dat hij ouder dan 30 is geworden. Gemiddeld worden honden ruim 10 jaar oud. Wel zitten kleine exemplaren vaak boven dit gemiddelde en grote honden eronder. Een chihuahua kan bijvoorbeeld ouder dan 15 worden, of soms zelfs 20 jaar. Ook een Jack Russell kan jarenlang meegaan.

Overleden huisdier
Lees ook: Hoe zit het? Wat moet er met uw overleden huisdier gebeuren?

Bobi: ontsnapt aan de dood en wereldrecordhouder

Maar het verhaal van Bobi is wel heel bijzonder. Hij komt in 1992 ter wereld op het erf van de familie Costa uit het plaatsje Conqueiros, samen met een handvol broers en zussen. Omdat de Costa’s al veel huisdieren hebben, kunnen ze de nieuwe lichting puppy’s er niet bij hebben. Ze besluiten de pas geboren honden meteen af te maken, zoals in die tijd gebruikelijk is, maar Bobi ontsnapt aan hun aandacht. Hij verschuilt zich eerst in de schuur en mag daarna alsnog bij de familie blijven. De 8-jarige Leonel Costa wordt zijn baasje.

Als zijn hond begin 2023 het prestigieuze Guinness World Records-boek haalt, is Leonel 38 jaar oud. Volgens hem gedijt Bobi goed in de vredige, bosrijke, dorpse omgeving van Conqueiros. Daar heeft hij altijd vrij rond kunnen lopen, zonder halsband. Leonel laat zijn hond bovendien dezelfde vleesmaaltijden eten die hij zelf nuttigt, maar dan wel gedoopt in water. Daarnaast drinkt Bobi zelf ongeveer 1 liter water per dag.

staart
Lees ook: Zit uw hond steeds zijn staart achterna? Dan is er iets aan de hand

Hoe blijft uw hond gezond?

Hoe kunt u uw eigen hond gezond oud laten worden, in het drukker bevolkte Nederland? Zorg in elk geval voor een gezond voedingspatroon. Daarnaast waarschuwen dierenartsen voor het gevaar van te vaak apporteren en intensief rondrennen. Vooral voor grotere honden is dit fysiek belastend, waardoor ze vervelende lichamelijke klachten kunnen krijgen. Sta er verder bij stil dat ook honden ouderdomskwaaltjes kunnen ontwikkelen, zoals dementie of gebitsproblemen. Als ze te zwaar worden of bovengemiddeld veel drinken, wijst dat vaak op onderliggende problemen. Merkt u dat uw maatje minder energie heeft en achter u blijft lopen, pas zijn of haar levensstijl daarop aan en raadpleeg een dierenarts.

En besef dat uw hond hoogstwaarschijnlijk nooit zo oud als Bobi wordt. Leonel Costa staat er ook van te kijken, ook al is Bobi’s moeder 18 geworden en heeft hij eerder een hond van 22 gehad. “Het is nooit in me opgekomen om dit wereldrecord vast te laten leggen, want gelukkig gaan al onze dieren lang mee. Dat lijkt me een logisch gevolg van het leven dat ze hier gehad hebben. Maar Bobi is uniek”, vertelt hij, een paar maanden voordat zijn hond alsnog op 31-jarige leeftijd overlijdt. Na de dood van Bobi krijgt het verhaal overigens nog een staartje. De Guinness World Record-organisatie heeft het record ongeldig verklaard, vanwege twijfels over de echtheid van zijn geboorteakte. In februari 2024 is het onderzoek afgerond en is er nog steeds geen bewijs gevonden. Bobi krijgt zijn Guinness World Records-titel dus niet meer terug.

(Bron: Guinness World Records, Editie NL, Medisch Centrum voor Dieren, Pedigree, Margriet, Hondenclub De Roedel, X: @ProtectWldlife, The Times. Foto: Paulo Cunha/EPA)

Geef een reactie