dementie

Ook honden en katten kunnen dementie krijgen

Wij als mens kunnen te maken krijgen met dementie, maar ook honden en katten zijn vatbaar voor de ziekte. Hoe uit zich dat bij de dieren? En is er iets tegen te doen?

Het Cognitief Disfunctie Syndroom, oftewel dementie bij huisdieren

Waar we het bij mensen dementie of Alzheimer noemen, wordt het bij dieren Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS) genoemd. Het geheugen, gedrag en leervermogen wordt aangetast. Net als bij mensen, ontwikkelt deze ziekte op latere leeftijd bij honden en katten. Bij katten kan het zich vanaf 11 jaar ontwikkelen, maar vaker vanaf een leeftijd vanaf 15 jaar. Bij honden kan het vanaf 7 jaar al voorkomen, maar over het algemeen begint het pas op latere leeftijd. Dat is wanneer de hond ouder is dan 11 jaar. Wat de exacte oorzaak van de ziekte bij huisdieren is, is volgens het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren (LICG) niet bekend.

Hoe uit dementie zich bij honden en katten?

Op het eerste gezicht, zult u misschien niet direct denken aan dementie bij uw hond of kat. De eerste verschijnselen zijn mild en wijten we vaak aan ouderdom van het dier. Hij of zij is wat slomer, meer teruggetrokken en wil minder spelen. Later zullen slaapproblemen zullen zich voordoen. Het dag- en nachtritme zal omdraaien. ’s Nachts kan het dier onrustig door het huis lopen en overdag veel slapen.

Ook de zindelijkheid kan naar verloop van tijd veranderen, waardoor in huis plas en poep te vinden is. Katten weten bijvoorbeeld niet meer waar de kattenbak is. Ook kunnen ze zich minder gaan wassen of juist overdreven veel likken. Nachtenlang miauwen is ook een symptoom van dementie bij katten. En sommige dieren gaan slechter eten. Het LICG heeft op de website uitgebreide informatie staan over de veranderingen die kunnen plaatsvinden bij uw huisdier.

Hoe is de diagnose vast te stellen?

Het is lastig om bij huisdieren vast te stellen of ze daadwerkelijk dementie hebben. Sommige klachten kunnen namelijk ook andere oorzaken hebben. Gedragsveranderingen of onzindelijkheid zijn ook vormen van ouder worden. Hierbij helpen medicijnen vaak het probleem al op te lossen. Als uw hond zich anders gaat gedragen, is het daarom altijd goed om langs de dierenarts te gaan.

Om dementie vast te stellen, moet hersenweefsel microscopisch worden onderzocht. Dit kan niet bij een levend dier en kan daarom vaak pas achteraf definitief bevestigd worden. Een dierenarts kan wel onderzoeken verrichten om andere ziektes uit te sluiten. En zo kan er een waarschijnlijke diagnose van dementie gesteld worden. Dan kunnen een lichamelijk en neurologisch onderzoek gedaan worden, een bloed- en urineonderzoek, een MRI-scan en een ruggenprik.

Kan dementie bij huisdieren genezen worden?

Helaas is dementie, of CDS, net zoals bij mensen ook bij huisdieren niet te genezen en is het een progressieve ziekte. Het wordt dus erger naarmate het dier ouder wordt. Er zijn wel een paar mogelijkheden om het proces wat te vertragen of sommige verschijnselen te verminderen.

CDS vertragen door voeding

Zo zijn er enkele soorten medicijnen die gebruikt kunnen worden, maar deze werken niet altijd. Een dierenarts kan hier het beste over oordelen in de specifieke situatie. Daarnaast kan voeding helpen om dementie bij honden af te remmen. Er zijn speciale diëten ontwikkeld door fabrikanten. Deze hebben ingrediënten die de hersenveroudering bestrijden. Zo zitten er bijvoorbeeld meer antioxidanten en vetzuren uit groenten in. Deze remmen de vrije radicalen af, die zorgen voor de beschadiging van de hersenen.

Voor katten is er geen speciaal voer. Maar er zijn wel dierenartsen die adviseren om eten met vis als eiwitbron erin te geven. In de olie waar die vis in verwerkt is, zit veel vitamine E. En dat is een antioxidant die de vrije radicalen in de hersenen kan verminderen. Het kan bij honden en katten 1 tot 2 maanden duren voordat zichtbaar is of het eten helpt.

(Bron: LICG, Medisch Centrum voor Dieren. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Joyofatoy says:

    Voor mijn oude hond, waarschijnlijk tikje dementerend, leg, verstop ik kleine brokjes (iets lekkers). Met plezier gaat ze die zoeken. Houdt haar wat scherp en is het ook n spelletje dat ze leuk vindt.
    Ook leuk voor jonge gezonde honden als ze bijvoorbeeld n tijdje alleen moeten zijn.
    ‘n Speurtochtje noemen wij dat…..