staart

Zit uw hond steeds zijn staart achterna? Dan is er iets aan de hand

Het ziet er op het eerste oog schattig, leuk en onschuldig uit. Uw hond draait rondjes om de eigen staart te pakken. Omdat dit vaak niet lukt, blijft de hond ronddraaien. Als het 1 keer gebeurt is het niet erg, maar als het vaker voorkomt is er iets aan de hand.

Staartjagen begint bij puppy’s

Het staartjagen, zoals het ook wel genoemd wordt, is iets wat puppy’s vaak doen. Alle jonge roofdieren doen het. Zo leren ze namelijk spelenderwijs om een prooi te vangen en weer los te laten. Claudia Vinke, gedragsbioloog bij de Gedragskliniek voor Dieren van de Universiteit Utrecht schrijf op de website van de universiteit: “Na ongeveer een half jaar gaat bij de hond het spel geleidelijk over in het echte jagen. Het jagen op de eigen of andermans staart verdwijnt dan, want het heeft geen functie meer.”

‘Iets aan de hand’

Als een hond op latere leeftijd regelmatig de staart najaagt, is er vaak iets aan de hand. “Als honden op latere leeftijd nog steeds staartjagen, of als dit plotseling weer begint, kan dit disfunctioneel gedrag zijn. Een enkele keer kan het gewoon nog spel zijn, maar als het vaker gebeurt, is er doorgaans wel iets aan de hand”, schrijft Claudia Vinke.

3 mogelijke oorzaken

Het gaat in hoofdlijnen om 3 mogelijke oorzaken. De 1e is dat de hond zich verveelt. Het huisdier heeft beweging, ruimte, aandacht en speeltjes nodig. Als dit er niet is, dan moet de hond zichzelf  vermaken. Het staartjagen kan dan zorgen om spanning kwijt te raken. Als het dier zichzelf het gedrag aanleert, is het heel moeilijk om het weer af te leren.

hond
Lees ook: Hoelang kunt u uw hond of kat écht alleen thuislaten?

Achter de staart aan door stress

Een 2e oorzaak kan stress zijn. Bijvoorbeeld omdat uw hond verlatingsangst heeft, door een verhuizing of de komst van een baby. Maar ook positieve stress, wanneer bezoek langs komt, kan zorgen voor het staartjagen.

Irritatie of een beschadigde staart

En als 3e en laatste oorzaak kan het een lichamelijke reden hebben. “De hond hapt dan steeds naar zijn staart omdat hij daar pijn of irritatie heeft. Daar kunnen dan ook weer allerlei oorzaken voor zijn, zoals een beschadigde staart, of een probleem met huid en/of vacht door een voedselgevoeligheid of parasieten zoals vlooien en zelfs door de middelen die deze moeten bestrijden. Als de huid jeukt of irriteert, kan een hond dat alleen maar oplossen door in die staart te bijten”, vertelt de gedragsbioloog.

Honden likken in gezicht
Lees ook: Dit is waarom honden likken over uw gezicht

Wanneer de dierenarts inschakelen?

Als u ziet dat uw hond steeds vaker rondjes draait en achter de staart aan jaagt, probeer dan uit te zoeken wat er aan de hand is. Als het geen verveling of stress is, kan het verstandig zijn om de dierenarts in te schakelen. Want dan is er misschien meer aan de hand dan u zelf kunt oplossen.

(Bron: RTL Nieuws, Universiteit Utrecht, Dierapotheker.nl, puppyopvoeden.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord