Overleden huisdier

Hoe zit het? Wat moet er met uw overleden huisdier gebeuren?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat moet er met uw overleden huisdier gebeuren?

Uw overleden huisdier thuis begraven

Een hond, kat, knaagdier of vogel is een volwaardig lid van uw huishouden. Als uw maatje overlijdt, is dat een verdrietig moment. Hoe kunt u uw huisdier een waardig afscheid geven? Als u een koopwoning heeft, mag u een overleden huisdier op uw eigen terrein begraven. Dat kunt u dus in de tuin doen, al zijn hier wel milieutechnische regels aan verbonden. Zorg dat het graf minimaal 75 centimeter diep is en dat het dier onder de grond in een kartonnen doos ligt. En als u een huurwoning heeft, is het dus formeel verboden om een overleden huisdier in de tuin te begraven.

Wat mag u juist niet doen?

Plastic materiaal mag u hier niet voor gebruiken, want dat is niet biologisch afbreekbaar. Een begrafenis op een openbare plek, buiten uw eigen terrein, is ook niet toegestaan en kan u een forse boete opleveren. Een overleden vis door het toilet spoelen is ook niet de bedoeling, want de vis kan bacteriën bevatten die het water verontreinigen. Daarom is het verstandiger om een zieke vis na overlijden te begraven (mits u dus een koopwoning heeft), in plaats van bij het restafval te gooien.

Huisdieren overgewicht polydipsie polyurie
Lees ook: Let op het gewicht van uw huisdieren: de gevaren van overgewicht en te veel drinken

Andere regels voor hobbydieren

Let verder op het verschil tussen huisdieren – zoals honden, katten, konijnen en cavia’s – en de zogenoemde hobbydieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit noemt paarden, schapen, hangbuikzwijnen, bokken en kippen als voorbeelden. Deze dieren mag u juist niet begraven op uw eigen terrein. Als één van deze dieren bij u thuis komt te overlijden, gelden dezelfde regels als voor landbouwhuisdieren. Ga tot slot na of uw gemeente aanvullende regels voor het begraven van huisdieren heeft.

Uw huisdier achterlaten bij de gemeente of dierenarts

Heeft u geen koopwoning en kunt u het niet over uw hart krijgen om uw maatje bij het restafval te gooien? Dan zijn er nog andere oplossingen. In de meeste dorpen en steden is het mogelijk om uw huisdier achter te laten bij de gemeente. Bij de dierenarts achterlaten, na het inslapen bijvoorbeeld, is ook een mogelijkheid. Maar dan eindigt uw huisdier alsnog in de afvalverwerking.

Hondenbelasting
Lees ook: Waarom steeds minder gemeentes hondenbelasting heffen (en andere gemeentes er wel mee doorgaan)

Persoonlijk afscheid voor uw overleden huisdier

Tot slot zijn er nog alternatieven voor een persoonlijk afscheid, al zit hier wel een prijskaartje aan. Zo zijn er in Nederland 50 begraafplaatsen en crematoria voor huisdieren. Hier kunt u na het afscheid bovendien een tastbare herinnering laten maken, zoals een pootafdruk van uw hond. Een laatste, prijzige, optie is een bezoekje aan de taxidermist, die uw overleden huisdier kan opzetten.

(Bron: Archief, Plus Online, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Omroep Brabant, Milieu Centraal, Kenniscentrum InfoMil, Dierenarts.nl, Radar Radio. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie