Huisdieren overgewicht polydipsie polyurie

Let op het gewicht van uw huisdieren: de gevaren van overgewicht en te veel drinken

Niet alleen bij mensen, ook bij huisdieren kan overgewicht samenhangen met verschillende aandoeningen. Als u thuis een hond, kat, konijn of ander gezelschapsdier heeft, is het zaak om goed op het gewicht van uw maatje te letten. Wat vertelt het gewicht van een huisdier over zijn of haar gezondheid?

Helft van onze huisdieren te zwaar

In 2017 verschijnt er een onderzoek, waaruit blijkt dat ruim de helft van alle huisdieren in Nederland te zwaar is, van katten en honden tot vogels en paarden. “Ze gaan mee in onze welvaartsziektes”, vertelt dierenarts Jenny Buijtels in Tijd voor MAX. En dit kan bij de huisdieren leiden tot een fors lagere levensverwachting. “Een labrador, die zo’n beetje 10, 11 jaar oud kan worden. Als die te dik is, dan gaat zijn levensverwachting met ongeveer 2 jaar naar beneden.”

Welke gevolgen kan overgewicht bij huisdieren hebben?

Het overgewicht van uw huisdier kan te maken hebben met een gebrek aan beweging en een teveel aan eten en andere tussendoortjes. Wees daarom niet te scheutig met restjes van uw eigen eten. Want als een dier te zwaar is, kan dat meerdere vervelende gevolgen hebben, net als bij mensen. “Moeilijker lopen, de botslijtage, hogere kans op suikerziekte, leververvetting ook, meer belasting voor het hart”, somt Buijtels op in de Tijd voor MAX-uitzending. “Veel vatbaarder voor infecties, sneller uitgeput ook. De honden sjokken dan ook mee, hebben moeite met ademen, ze zijn gewoon veel te zwaar.”

huisdier
Lees ook: 6 tips om te voorkomen dat uw huisdier wordt gestoken door een bij of wesp en dit moet u doen als het toch gebeurt

Let op dat uw huisdier niet te veel drinkt

Dierenarts Piet Hellemans geeft nog een reden om het gewicht van uw huisdier nauwlettend in de gaten te houden. Ook de consumptie van het dier is belangrijk om te volgen. Hellemans spreekt in zijn column voor De Telegraaf van de ’10 procent drink-regel’. Volgens hem mogen huisdieren dagelijks maximaal 10 procent van hun lichaamsgewicht aan drinken binnenkrijgen. Voor een hond van 10 kilo is dat dus 1 liter per dag, voor een kat van 5 kilo 500 milliliter en voor een cavia van 1 kilo 100 milliliter.

Polydipsie en polyurie

Want als huisdieren dagelijks meer dan die 10 procent per dag drinken, kunnen polydipsie en vervolgens polyurie het gevolg zijn. Oftewel: meer drinken dan gewoonlijk en daardoor meer plassen dan gewoonlijk. Bij mensen en ook bij dieren kan dit een indicatie voor diabetes zijn. Maar dit afwijkende drinkgedrag kan ook te maken hebben met orgaanfalen, schildklierproblemen, baarmoederontstekingen en nog meer onderliggende ziektes. Ook als uw huisdier niet te zwaar is, maar wel veel drinkt, kan er dus iets aan de hand zijn. En dan kan het overigens handig zijn om een goede verzekering af te sluiten, zoals MAX Meldpunt in dit artikel uitlegt.

Dierenvoedselbanken
Lees ook: Hoe zit het? Wat doen de dierenvoedselbanken voor uw huisdier?

Hoe kunt u uw huisdieren wegen?

Of er nu sprake is van over- of ondergewicht bij uw huisdier, zorg dus dat u hem of haar regelmatig weegt. Zo kunt u ook bepalen hoeveel procent van hun lichaamsgewicht ze aan vocht binnenkrijgen. Een kleiner dier kunt u met een keukenweegschaal wegen, maar hoe doet u dat met een hond of kat? Daarvoor kunt u langsgaan bij de dierenarts, maar u kunt ook thuis uw eigen weegschaal gebruiken. Til eerst uw huisdier op en kijk hoeveel u samen weegt. Ga daarna in uw eentje op de weegschaal staan en controleer het verschil tussen beide uitkomsten.

(Bron: Archief, Tijd voor MAX, MAX Meldpunt, De Telegraaf, PetSecur, DierApotheker.nl, Dierenkliniek Berkel en Rodenrijs. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie