Snoeren

Snoeren helemaal uitrollen voorkomt brandgevaar

Verlengsnoeren of haspel zijn bijna onmisbaar in een woning. Het zorgt ervoor dat we op plekken, waar geen stopcontact zit, toch aan de slag kunnen met apparaten. Vooral bij een haspel of een apparaat als de stofzuiger is het soms wat meer werk om het snoer helemaal uit te rollen. Toch is het beter dit wel te doen, ook wanneer u maar kort met de stofzuiger aan de slag gaat. Het niet uitrollen van de snoeren kan namelijk erg gevaarlijk zijn.  

Voorkom brandgevaar

Bij het gebruik van elektrische apparaten, stroomt er energie van het stopcontact naar het apparaat. Door de weerstand in de snoeren wordt energie dat verloren gaat, omgezet tot warmte. Deze warmte blijft in de kabel zitten. Is de kabel uitgerold, dan is er geen probleem. De warmte komt dan in de omgeving terecht. Bij een opgerold snoer, kan de warmte minder makkelijk worden afgegeven aan de omgeving, omdat de rest van het snoer er tegen aan ligt. Ondanks dat snoeren een hittenbestendig omhulsel hebben voor de veiligheid, kan het alsnog heel heet worden. Het plastic om de draden kan smelten en in de brand vliegen. De brandweer waarschuwt hier dan ook voor en adviseert de snoeren en kabels altijd helemaal uit te rollen.

oplader
Lees ook: De juiste oplader voorkomt een woningbrand

Verlengsnoeren

Hoe zwaarder de apparaten, hoe meer vermogen ze nodig hebben en hoe meer warmte ze produceren. Zijn er op een verlengsnoer meerdere apparaten op aangesloten, zoals de vaatwasser, stofzuiger en de sierverlichting in de voortuin? Dan komt er veel meer warmte vrij en is de kans op brand groter. Kijk dus goed welke apparaten u aansluit op het verlengsnoer. Verdeel, indien mogelijk, de apparaten over verschillende stopcontacten. Leg de snoeren van uw verlengsnoer nooit ergens onder of tussen. Naast het feit dat u er dan geen zicht op heeft, kan de warmte nog minder worden afgegeven aan de omgeving.

Haspels en stofzuigers

Bij haspels en bijvoorbeeld bij het snoer van de stofzuiger is de kans op oververhitting nog groter. Op een haspel ligt het snoer heel erg dicht tegen elkaar aan. Er ontstaat op 1 plek veel hitte, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Rol deze dus, hoelang het snoer ook is, altijd helemaal uit. Zorg dat de kabel helemaal zichtbaar is, zodat u het goed in de gaten kunt houden. Berg de haspel netjes op met de stopcontacten naar benden om ervoor te zorgen dat er geen stof in komt. Bij de stofzuiger kan hetzelfde effect ontstaan als bij een haspel. Als u het snoer niet helemaal uitrolt, zal er veel hitte in de stofzuiger blijven hangen. Hierdoor is de kans op kortsluiting groot en gaat uw stofzuiger minder lang mee gaan.

kabels
Lees ook: Kabels en snoeren in huis werkt u makkelijk weg met deze tips

Beschermen tegen beschadiging

Om te voorkomen dat de snoeren veel te heet worden, kunt u de apparaten het beste direct op het stopcontact aansluiten. Dit geldt vooral voor apparaten die veel stroom nodig hebben. Gebruik ook maximaal 1 verlengsnoer. Stop een verlengsnoer dus niet in een haspel of andersom, dit verhoogt de kans op brandschade nog meer. Spijker de kabels ook nooit vast, hierdoor kan het hittebestendige omhulsel beschadigen. Wilt u ze toch ergens aan vast maken, koop dan een beschermhuls voor de kabel om beschadigingen te voorkomen.

(Bron: Quest, Interpolis, Brandweer, Gereedschapskist.nl)

Geef een reactie