eten met hitte

Eten met hitte is belangrijk en zo wordt het bereiden ervan leuk en makkelijk

Ook op warme dagen rijst elke dag weer de vraag ‘wat eten we vandaag’. En hoewel de eetlust misschien iets minder is dan op koelere dagen, is het wel van belang om goed te blijven eten. Ons lichaam heeft energie nodig om de motor goed te laten draaien met de hitte anders worden we futloos en moe. Maar lang in de keuken staan willen we liever niet op dit soort dagen. Daarom hebben we een aantal tips en inspirerende recepten voor u bij elkaar gezocht.

Warm eten

Een makkelijke salade is het meest voor de hand liggende gerecht op dagen waarop de hitte overheerst. Maar juist ook warme, of lauwwarme gerechten zijn heel geschikt. Maak eens een pasta met alleen rode saus, zonder vlees. Eenvoudig om te maken en als u aan de saus nog wat (verse) kruiden toevoegt heeft u in een handomdraai een heerlijk gerecht op tafel. Serveer er een salade met komkommer bij om er nog wat ‘fris’ aan toe te voegen. Volgens chef-kok Estée Stooker is in lichte bouillon ook een uitstekende optie. Het zout in de soep zorgt ervoor dat we vocht wat beter vasthouden. Combineer dit met wat licht verteerbare en makkelijk te bereiden groenten als spinazie en taugé en u heeft in weinig tijd een heerlijke maaltijd op tafel. Tip: maak bijvoorbeeld eens de Kippenbouillon van Janny van der Heijden of de Thaise kippensoep van Mounir Toub.

Fruit door de avondmaaltijd

De zomer is de tijd van het fruit. Het is lekker, smakelijk en ook nog eens betaalbaar. En fruit is niet alleen uit de hand lekker om te eten, het is ook heerlijk om te verwerken in gerechten. Doe eens wat aardbeien of blauwe bessen door de salade. En met een dressing met balsamico-azijn smaken de aardbeien nog zoeter! Ook sinaasappel, grapefruit of meloen door de sla heeft een verfrissend effect. Liefhebber van blauwe kaas? Die laat zich heel goed combineren met peer en druiven. Samen met sla is dit een perfecte maaltijd. Een andere goede combinatie is feta met perzik, lekker op de barbecue of in de grillpan. Of maak de Spaanse appeltjes van oranje salade van Janny.

Verse kruiden

Verse kruiden zijn er nu te kust en te keur. Maak daar gebruik van, want ze maken gerechten nog smakelijker. De basilicumblaadjes zijn lekker door de salade of door de pasta. En haalt u een plantje in huis, dan heeft u nog een voordeel. Want fruitvliegjes houden niet van de geur van de plant. 2 vliegen in 1 klap! Munt is verfrissend voor thee, maar ook in een kan water. Staat feestelijk en geeft net even een andere smaak aan het water. En hoewel niet iedereen de smaak van koriander kan waarderen is het een ideaal kruid om gerechten heel eenvoudig mee op smaak te krijgen. Ook door (oosterse) salades is het een echte smaakversterker. Houdt u niet van koriander, gebruik dan (platte) peterselie. Oregano, tijm en rozemarijn zijn kruiden die het in Zuid-Europese gerechten goed doen. U kunt de kruiden eenvoudig zelf kweken.

Pittig is goed!

Wie van pittig eten houdt zit goed, want juist op warme dagen is het slim om pikant te eten. De pepers (sambal) zorgen ervoor dat u gaat zweten en zo raakt u tijdens het eten uw hitte kwijt. Pepers worden veelal verwerkt in oosterse gerechten die over het algemeen ook licht verteerbaar zijn. Tip: maak bijvoorbeeld eens de Salade met pindadressing en gegrilde kip en Nasi-omeletwrap van Sandra Ysbrandy.

Buiten eten

Warm weer nodigt enorm uit om buiten te eten. De barbecue aan en aan de slag. Maar met het warme weer is het oppassen geblazen, want eten kan makkelijk bederven. Kies uw ingrediënten zorgvuldig. Laat vlees en vis niet buiten staan, ook niet op het aanrecht binnen, maar serveer steeds per keer uit de koelkast. Bacteriën slaan met deze warmte heel snel hun slag. Vervang vlees of vis voor groenten. Mits goed gewassen vormen groenten een minder groot gevaar om te bederven met dit weer. Maak ze extra lekker met gekruide olie.

Gebruik de oven in plaats van de barbecue

Geen zin om de barbecue helemaal op te tuigen? Kies dan allemaal ingrediënten die ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben en doe ze tegelijk in de oven. Met een tray-bake bakt u alle ingrediënten in één keer. U heeft er geen omkijken naar en doorgaans staat het gerecht binnen een half uur op tafel. Leg op een bakplaat stukken groente, aardappels, verse kruiden, noten en bijvoorbeeld een stuk zalm of gemarineerde kip, olie erover en bakken maar.

Naast eten is het met de hitte vooral belangrijk om goed te blijven drinken. Drink vooral voldoende water en doe uw activiteiten in een lagere versnelling. Op onze pagina Hitte in Nederland zijn nog meer tips en artikelen te vinden rondom de warmte.

(Bron: AD/MAX Vandaag)

Geef een reactie