Duur 05:20
Gepubliceerd op 16 april 2024

Groene Vingers met MAX: de verzorging van de pannenkoekplant: ideale plaats, stekken, scheefgroei en problemen voorkomen

In Nederland houden we van planten. Gemiddeld hebben we er 13 in huis. Toch blijkt de verzorging soms een grote uitdaging. Mascha de Rooij houdt van planten en bloemen om haar heen. Binnen en ook buiten. In de videoreeks Groene Vingers met MAX deelt ze haar tips hierover. Deze keer: de verzorging van de pannenkoekplant: ideale plaats, stekken en scheefgroei en problemen voorkomen.

Hoe komt de pannenkoekplant aan zijn naam?

De pannenkoekplant (Pilea peperomioides) dankt zijn naam aan zijn platte, ronde bladeren. Ze doen een beetje denken aan pannenkoekjes of munten. Daarom heet hij in het Nederlands pannenkoekplant. In het Engels wordt hij Chinese Money Plant genoemd. In de jaren 40 van de overige eeuw zijn ze vanuit China naar Europa gekomen en in de jaren 70 stonden ze in zo’n beetje elke huiskamer.

De ideale plek

Deze plant is de moeilijkste niet, maar hij heeft wel wat gebruiksaanwijzingen. Hij houdt van een lichte, maar niet te zonnige plek. Dat betekent dat hij
wel wat zon mag hebben, maar niet de hele dag. Een plekje op de vensterbank op het zuiden is daarom niet geschikt. En een vensterbank op het noorden is juist weer te weinig. Alles er tussenin is voor de pannenkoekenplant prima.

Hoe veel water heeft een pannenkoekplant nodig?

De pannenkoekplant geeft de voorkeur aan een licht vochtige bodem. Het is belangrijk om de grond daarom net niet helemaal te laten uitdrogen. Door hem in de lente en de zomer plantenvoeding te geven, houd u hem extra gezond. Algemene plantenvoeding voldoet prima. Houd daarbij de dosering aan die op de verpakking staat.

water geven

Hoe kunt u scheefgroeien van de pannenkoekplant voorkomen?

Een pannenkoekplant kan flink groeien. En dat doet hij bijna nooit rechttoe rechtaan. Scheefgroeien of kronkelen doet hij al snel. Zoals elke plant groeit ook de pannenkoekenplant naar het licht. In verhouding heeft hij een vrij dunne stam en zwaar blad. Onder invloed van licht kan het blad dan de groeirichting bepalen.

U kunt daar een stokje voor steken. Letterlijk. Want als u een dun bamboestokje in de pot steekt en de plant daaraan vastbindt kunt u hem extra ondersteunen. Als u de plant daarbij wekelijks ook nog een kwartslag draait, bijvoorbeeld op het moment dat u water geeft, dan is scheefgroei grotendeels te voorkomen.

pannenkoekplant scheef

Kale pannenkoekplant

De pannenkoekplant kan na verloop van tijd minder mooi worden. Zo is het normaal dat het onderste blad gaat hangen of verkleuren. Uiteindelijk vallen de bladeren er vanzelf vanaf, maar u kunt ze ook zelf voorzichtig eraf halen. Zo kan de plant zijn energie weer in de jonge bladeren steken en vormt hij plant een stammetje. Die stam wordt hierdoor wel kaler, maar er groeien meestal ook alweer babyplantjes op de bodem. Die kunt u in de pot laten groeien, waardoor het onderste deel van de stam van de moederplant bedekt blijft.

Let wel op. Meerdere planten in een pot hebben wel ruimte, vocht en voedsel nodig. Houd dus rekening met de potgrootte en past het niet meer, dan kunt u verpotten.

Pannenkoekplant stekken

Kiest u ervoor om de babyplantjes niet in de pot te laten staan, dan kunt u ze stekken. Als de stekjes groot genoeg zijn kunt u ze met een theelepel voorzichtig met wat aarde eromheen uit de pot graven. Als er genoeg worteltjes aan zitten dan kunt u het babyplantje meteen in stekgrond of potgrond met wat zand zetten. Als er geen wortels aan het stekje zitten, dan kunt u het stekje eerst in water laten wortelen. En dan kunt u ze als ze wortels hebben alsnog in de grond zetten.

stekjes

Problemen met het blad

Er zijn een aantal dingen waaraan u kunt zien dat het niet zo gaat met de pannenkoekplant:

Verkleurd blad
Als u ziet dat een groot deel van de bladeren verkleurd is, controleer dan of de plant niet te licht staat en of de plant warm genoeg staat. Het is ook belangrijk om te controleren of de bodem licht vochtig is en niet te droog of te nat.

Bobbelig blad
De pannenkoekplant kan ook last hebben van bobbelig blad. Dat gebeurt als de plant te veel licht krijgt. Hij gaat er niet dood aan, maar hij wordt wel wat minder mooi. Even een ander plekje zoeken dus.

Witte stipjes
Tot slot kunnen er ook nog kleine, witte stipjes op het blad ontstaan. Dit is niet schadelijk voor de plant, maar een teken dat hij kalkrijk water krijgt. Hij scheidt de kalk op deze manier weer uit. Wilt u liever gave bladeren, zonder witte stipjes? Dan kunt u het beste regenwater op kamertemperatuur gaan geven.

Op de pagina Groene Vingers met MAX voegen we steeds weer nieuwe video’s toe. En meer tips over tuinieren en kamerplanten vindt u in ons uitgebreide kamerplantenoverzicht, op de pagina tuin & balkon en bij de groentips van hovenier Krijn Spaan.

Lukt het niet om de video af te spelen? Bekijk hem dan op het MAX YouTube-kanaal.

(Foto’s: redactie MAX Vandaag, Shutterstock)  

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer