Duur 03:52
Gepubliceerd op 16 april 2024

Groene Vingers met MAX: hoe ontstaan bruine randen bij kamerplanten en wat is eraan te doen?

In Nederland houden we van planten. Gemiddeld hebben we er 13 in huis. Toch blijkt de verzorging soms een grote uitdaging. Mascha de Rooij houdt van planten en bloemen om haar heen. Binnen en ook buiten. In de videoreeks Groene Vingers met MAX deelt ze haar tips hierover. Deze keer: hoe ontstaan bruine randen bij kamerplanten en wat is eraan te doen?

Ook al doet u nog zo uw best bij de verzorging van uw kamerplanten, het kan toch gebeuren dat de bladeren bruine randen krijgen. Dat kan verschillende redenen hebben. Mascha zet de oorzaken op een rij en vertelt wat u eraan kunt doen.

Te veel of te weinig water

Veel kamerplanten zijn gevoelig als het om water geven gaat. Zowel wanneer ze te veel als te weinig krijgen. In beide gevallen kunnen er bruine randen aan de planten ontstaan. Controleer daarom eerst de potgrond. Voelt de grond gortdroog aan en gaat het om een plant die wat meer water nodig heeft, dan is te weinig water hoogstwaarschijnlijk de oorzaak. Geef dan voortaan wat meer water. Voelt de grond juist nat aan, dan is het tegenovergestelde aan de hand. Controleer ook of de pot niet in een laagje water staat, dat overleeft een plant op de langere termijn vaak niet. In ons kamerplantenoverzicht vindt u van heel veel kamerplanten wat zij nodig hebben op het gebied van een watergift.

Kalk in het kraanwater

Niet alle planten kunnen even goed tegen kalk in kraanwater. Dat kan ervoor zorgen dat het blad bruine randen krijgt. Bevat het water bij u veel kalk, geef dan voortaan regenwater op kamertemperatuur. In een eerder artikel vertellen we hier meer over.

Te veel of te weinig licht

Zon kan ook een belangrijke rol spelen. Niet alle planten zijn zonminnend. Wanneer u zo’n plant in de volle zon plaatst, dan kan hij verbranden. Dat uit zich in bruine randen of vlekken op zijn blad. Zet de plant dan verder bij het raam vandaan of verplaats hem naar een raam waar minder zon door naar binnen valt. Bijvoorbeeld op het noorden of oosten.

Planten die juist wat meer licht nodig hebben, kunnen bruine randen ontwikkelen wanneer ze te donker staan. Verplaats die dan dichter naar het raam of naar een raam op het zuiden of westen.

kamerplanten gele bladeren
Lees ook: Kamerplant met gele bladeren? Dit kan er aan de hand zijn

Droge lucht of tocht

Veel planten houden van een hoge luchtvochtigheid en die is er lang niet altijd in huis. Zeker tijdens de wintermaanden, wanneer de verwarming aanstaat. Dat kunt u oplossen door regelmatig te sproeien of door kwetsbare planten op een bak met vochtig grind te zetten. Ook wanneer planten op de tocht staan, kunnen ze gaan kwakkelen. Plaats ze dan op een plek waar ze daar geen last van hebben.

bruine randen

Ongedierte

Soms is ongedierte de oorzaak van bruine randen aan uw kamerplanten. Zoals bijvoorbeeld spintmijten. Controleer uw plant hier dus op en behandel hem er zo nodig tegen. In een eerder artikel zetten we veelvoorkomende soorten ongedierte op kamerplanten op een rij en vertellen we hoe u ze kunt bestrijden.

Wel of niet bruine randen afknippen?

Bruine randen of vlekken aan de randen van het blad staat natuurlijk niet mooi. Maar kunt u ze dan zomaar afknippen? Dat kan inderdaad, maar zorg er daarbij wel voor dat u niet in het gezonde, groene bladgedeelte knipt. Want dan zal er opnieuw een bruin randje ontstaan.

Gaat het om een enkel blad, dan kunt u die er ook in zijn geheel afknippen. Mits het de aanblik van de plant niet verpest. Maar de meeste planten kunnen best een blad missen. Ook kunnen ze dan al hun energie stoppen in de bladeren die wel helemaal gezond zijn.

Natuurlijk proces

Bij sommige planten is het een natuurlijk proces dat de onderste bladeren geleidelijk aan bruin verkleuren. Als ze niet vanzelf van de plant vallen, kunt u ze zelf weghalen wanneer ze volledig ingedroogd zijn.

Op de pagina Groene Vingers met MAX voegen we steeds weer nieuwe video’s toe. En meer tips over tuinieren en kamerplanten vindt u in ons uitgebreide kamerplantenoverzicht, op de pagina tuin & balkon en bij de groentips van hovenier Krijn Spaan.

Lukt het niet om de video af te spelen? Bekijk hem dan op het MAX YouTube-kanaal.

(Foto’s: redactie MAX Vandaag, Shutterstock) 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer