Ardisia crenata

Wat een schoonheid is de Ardisia crenata, met zijn helderrode bessen en donkergroen blad dat aan een laurier doet denken. Het is geen gemakkelijk te verzorgen kamerplant, maar zal u als u er moeite voor doet zeker belonen.

Standplaats

Geef de Ardisia een lichte plek, maar geen direct zonlicht. Het is een plant die niet van veranderingen houdt, wat betekent dat hij na aanschaf wat blad kan laten vallen. Zet hem dus op een plek waar hij kan blijven staan, zodat hij niet nogmaals verplaatst hoeft te worden. Deze plek mag niet te warm zijn en ook droge lucht wordt slecht verdragen, dus zet hem zeker niet in de buurt van de verwarming. Een plek waar de temperatuur tussen de 12 en 18 graden ligt is ideaal.

Ardisia crenata

Water geven

Houd de grond tussen de gietbeurten steeds licht vochtig. Aangezien hij gevoelig is voor teveel kalk, is het aan te bevelen hem regenwater op kamertemperatuur te geven. In de winter is zijn waterbehoefte minder groot, pas uw watergift hier op aan.

Geef tijdens het groeiseizoen (lente – zomer) elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten.

Om aan zijn behoefte aan een hoge luchtvochtigheid te voldoen deze plant regelmatig sproeien, vooral ’s winters liefst meerdere keren per week.

Bloei

De Ardisia is 2 keer per jaar extra mooi. Zijn grootste sierwaarde zit in zijn rode bessen, die in november aan de plant komen en die maandenlang aan de plant blijven. In de zomer bloeit hij daarnaast met witte of witroze bloemen. Om opnieuw bessen te krijgen, moeten de bloemen bevrucht worden. Het gemakkelijkste lukt dit als u hem tijdens de bloei tijdelijk op een beschutte plek buiten zet. Dan doen de insecten het werk. Anders helpt u deze plant door met een penseeltje stuifmeel van de ene op de andere bloemen over te zetten.

Ardisia crenata

Snoeien

De Ardisia is geen snelle groeier, maar als u hem wat terug wilt snoeien, dan kunt u dat het beste in het vroege voorjaar doen. Anders zit u de bloem- of besvorming in de weg.

Verpotten

Voorzie de Ardisia elke 2 jaar van een verse laag potgrond en geef hem daarbij zo nodig ook meteen een grotere maat pot. Aangezien hij van een lichtzure grond houdt, kunt u hem in plaats van potgrond eventueel ook van wat aarde voor zuurminnende planten voorzien.

Geef een reactie