tuinvogeltelling

Zo wordt tellen voor de tuinvogeltelling een nog groter succes

Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 januari 2022 organiseert de Vogelbescherming de 19e tuinvogeltelling van Nederland. Gaat u ook meetellen, dan hebben wij tips om van het tellen een nog groter succes te maken.

De tuinvogeltelling

Als u wilt meedoen, tel tijdens deze dagen dan een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon en vul uw telling uiterlijk maandagochtend 31 januari vóór 12.00 uur in. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Dan tellen ze niet mee. Zitten er veel vogels tegelijk in uw tuin, maak dan een foto, zodat u ze vervolgens rustig kunt tellen. Uw telling kunt u via de website of speciale app van de vogeltelling doorgeven. In 2021 is er met een totaal van 2.759.139 miljoen een recordaantal vogels geteld. Met de huismus op plek 1 en de koolmees en pimpelmees op plek 2 en 3. Wat zal het dit jaar worden? Om het tellen van de vogels in uw tuin nog succesvoller te maken hebben we hieronder een aantal tips.

Richt de tuin vogelvriendelijker in

Vaak heeft u wel een idee welke vogels er regelmatig in uw tuin of op uw balkon vertoeven, maar als u benieuwd bent welke vogels er vooral in uw wijk voor komen, dan kunt u dat bekijken met de postcodecheck van de Vogelbescherming. U krijgt dan een overzicht van de meest voorkomende vogels in uw postcodegebied en meteen ook handige tips om deze vogels zoveel mogelijk aan te trekken. Zo maakt u kleine vogels zoals de koolmees bijvoorbeeld blij door het aanplanten van een klimop. Niet alleen biedt het beschutting tegen gevaren zoals katten, maar de klimop herbergt ook lekkere hapjes zoals insecten en besjes. En zoiets simpels als op een beschutte plek een zandbadje aanleggen trekt vogels als mussen, gaaien en merels aan. Ze kunnen op deze manier van parasieten afkomen en als ze eenmaal weten dat ze bij u in zand kunnen badderen, dan komen ze zeker terug.

Voer op de juiste manier

Niet alleen hoe een tuin is ingericht is van belang om meer vogels in de tuin te krijgen. Ook of er voldoende voedsel te vinden is speelt een factor. Door verschillende soorten voer op beschutte plekken te leggen of te hangen zult u veel extra vogels aantrekken. In een eerder artikel vertellen we welk type voer voor welke plek geschikt is.

Tip van de vogelbescherming

Heeft u een favoriete vogelsoort, die elke dag uw tuin of balkon opzoekt? Start dan met tellen op het moment dat hij zich laat zien. Dan weet u zeker dat u deze vogel in uw telling kunt meenemen. Want anders loopt u het risico dat hij net even niet komt opdagen in het half uur dat u telt.

Vogels herkennen

Soms laten zich vogels zien die u in 1e instantie niet meteen herkent. Dan is het ook handig om er een foto van te maken. Dan kunt u de vogel op uw gemak bekijken, ook al is hij in de tussentijd weggevlogen. Herkent u hem dan ook nog niet, dan kunt u een kijkje nemen op de website van de Vogelbescherming. Daar staan 25 veelvoorkomende tuinvogels op een rij.  Of gebruik de vogelgids, met over de 300 resultaten. Staat uw exemplaar er niet bij, dan kunt u de Vogelbescherming ook eventueel via de mail om hulp vragen of de herkenningstool gebruiken van hun web-app.

Het MAX/NPO Radio 5-programma Goeiedag Haandrikman! besteedt op 28 januari 2022 aandacht aan de telling in hun rubriek Vijf op een Rij. U hoort Goeiedag Haandrikman! van dj Bert Haandrikman elke werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur. Bij Tijd voor MAX, vrijdag 28 januari 2022 om 17.10 uur op NPO 1, vertelt André Donker over de tuinvogeltelling en de natuurdeskundige geeft u tevens tips. 

(Bron: Vogelbescherming, archief)

Geef een reactie