vogels voeren

Vogels voeren bij vorst in de winter, hoe belangrijk is dat?

Wie vogelvoer in de tuin of op het balkon plaatst kan genieten van de levendige aanblik die dit geeft. Maar hebben vogels het ook echt nodig dat we ze in de winter voeren bij vorst?

Milde winters versus strenge winters

Vogels voeren kan en mag het hele jaar. In het voorjaar kunnen ze het goed gebruiken tijdens het nestelen, in de zomer als het erg heet is en in het najaar om reserves op te bouwen. Als u het alleen al doet om het plezier dat het u geeft om ernaar te kijken is dat dus al genoeg reden. Bij milde winters is er voor vogels over het algemeen ook nog voldoende voedsel te vinden in de natuur. Dalen de temperaturen flink of ligt er een pak sneeuw, dan is het wel degelijk een hele welkome aanvulling op hun dagelijkse maaltijd. Het geeft ze de broodnodige energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

Geen brood of ander ‘menselijk’ voedsel

In menselijk voedsel als brood, kaas of pindakaas zit vaak veel zout. Dat is voor ons niet goed, maar voor de vogels nog veel slechter. Vooral voor eenden zijn grotere hoeveelheden brood niet goed, want deze vervetten snel en er kunnen klachten met de spijsvertering ontstaan.

Welk vogelvoer is het meest geschikt?

Het veel verkochte standaard vogelvoer is zeker niet altijd een betere keuze. Uit onderzoek blijkt volgens voerspecialist Vivara dat dergelijke mixen te weinig voedingsstoffen voor vogels bevatten en niet speciaal voor tuinvogels zijn vervaardigd. Bekijk daarom of het voer dat u geeft is samengesteld met hoge voedingswaarden aan vetten, oliën, koolhydraten, mineralen en vitaminen. De energiewaarde die op de verpakking staat is daarbij van belang. Vermijd ook voer met opvul-ingrediënten als graszaden en linzen. Deze bieden vogels weinig voedingswaarden en ze gooien deze gewoon op de grond. Dat heeft u wellicht weleens gemerkt in het voorjaar, als er opeens op de gekste plekken gras opduikt in de tuin.

Tijdens winternachten verliezen vogels tot wel 10 procent van hun lichaamsgewicht. Ze zijn dan afhankelijk van hun vetreserves. Voer met een hoge energiewaarde helpt ze dan het beste om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. Daarvoor zijn speciale voedermixen verkrijgbaar, maar ook onder andere vetblokken en vogelpindakaas. Het is ook mogelijk zelf vetbollen te maken. Bekijk het recept daarvoor.

Nestkastjes
Lees ook: Help vogels de winter door met nestkastjes

Water is ook nodig

Vergeet ook het water niet. Naast het vaak droge voer, is water eigenlijk onmisbaar. Vogels drinken er niet alleen van, maar gebruiken het ook graag om in te badderen. Wees niet bang dat hun verendek bevriest, door een vetlaagje op hun veren rolt het water er zo weer vanaf. Ververs het water wel regelmatig, zodat het schoon blijft. Is het bevroren, maak het ijs dan kapot met bijvoorbeeld een hamer. De vogels kunnen kleine ijssplinters eten, die smelten in hun maag. Voeg nooit zout of suiker aan het water toe om het niet te laten bevriezen. Suiker is zeer schadelijk voor vogels en kan zelfs dodelijk zijn. Bovendien veroorzaakt het een plakkend verendek, waardoor het minder goed isoleert tegen de kou. Ook zout is erg ongezond en zorgt ervoor dat ze alleen maar meer dorst krijgen. Ligt er sneeuw, dan kunnen vogels daar hun waterbehoefte uit halen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Lees ook: tips van Nico de Haan over welk voer geschikt is voor welke vogels.

(Bron: Vogelbescherming, Vivara, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    RABE says:

    Ik heb een kleine tuinkachel. Daarop staat een stenen schotel met water.
    En in de kachel staat een kaars die het water vloeibaar houdt.
    Eenvoudig en de vogels zijn er blij mee.

    Gerrie56 says:

    Beste MAX, ik voed het hele jaar door goed vogelvoer. Nu het zo koud is krijgen ze extra fruit, groenten, meelwormen en vitaminedruppels toegevoegd. Wij maken veel van hun leefgebied kapot, daarom heb ik een groene tuin, oase tussen beton. Zo kan ik iets doen voor de vogels, insecten enz. Zeker nu, voor de vogels. Vriendelijke groet, Gerrie van den Brink. Natuurgids/vr. Boswachter