Nationale Tuinvogeltelling

Nationale Tuinvogeltelling 2020: speel memory met de top 10 vogels

Er zijn weer massaal vogels geteld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling in het weekend van 24, 25 en 26 januari 2020. Meer dan 80.000 mensen tellen tijdens dit weekend de tuinvogels die neerstrijken in hun tuin of op hun balkon, een record. In totaal worden ruim 1,5 miljoen vogels geteld. Op plek 1 en 2 staan dit jaar, net zoals voorgaande jaren de huismus en de koolmees.

Pimpelmees vaker gezien

De grootste stijger is dit jaar de pimpelmees, het blauw-gele vogeltje vliegt van plek 5 de top 3 binnen. De afgelopen jaren worden tussen de 2,5 en 3 pimpelmezen per tuin of balkon geteld, dit jaar is dat gestegen naar meer dan 3 pimpelmezen. Een andere stijger is de kauw, die gaat  van plek 6 naar 4 en wordt direct gevolgd door de merel op plek 5.

Geen sneeuw? Geen vinken

Een opvallende daler in de top 10 is de vink, waar deze vogel in 2019 op plek 3 staat, zakt hij dit jaar naar plek 6. Volgens de Vogelbescherming heeft dit te maken de weersomstandigheden. Afgelopen jaar worden de vinken namelijk naar de tuinen gedreven door de sneeuw, maar omdat de sneeuw dit jaar op zich laat wachten lijken de vinken het bos boven de tuinen en balkons te verkiezen.

Tuinvogel-memory

Bent u na een weekend tellen nog niet uitgekeken op de verschillende tuinvogels? Speel dan de MAX Vandaag tuinvogel-memory. Als u heeft meegeteld herkent u de vogels in de memory ongetwijfeld. Hoe snel weet u de paren bij elkaar te vinden?

(Bron: ANP, Tuinvogeltelling.nl)

Geef een antwoord

Reactie

    Amaranthus says:

    Bij mij wordt het eerste plaatje wel zichtbaar maar het tweede niet en dan springen de spaatjes alweer dicht.
    Jammer.