Nestkastjes

Help vogels de winter door met nestkastjes

De herfst is in aantocht. Wij mensen kunnen heerlijk warm onder een dik dekbed slapen, maar vogels brengen de nacht buiten door. Gelukkig kunt u de vogels een handje helpen door de nestkastjes in uw tuin schoon te maken of door nieuwe kastjes op te hangen.

Gure nachten

De nachten in het najaar zijn gevaarlijk voor vogels, omdat het vaak vriest of hard waait. In deze koude tijd van het jaar zoeken vogels beschutting bij elkaar. Dat doen zij in dichte struiken, onder daken en dus ook in nestkastjes.

Het juiste moment

Heeft u nog geen nestkasten in de tuin? Dan is dit hét moment om ze op te hangen. Een bijkomend voordeel is dat vogels alvast wennen aan het plekje, waardoor de kans groot is dat zij in de lente terugkomen en een nestje maken in uw tuin.

Schoonmaken met heet water

Als u al wel nestkastjes heeft, is het een goed idee om deze even schoon te maken. Na het broedseizoen zijn de meeste nestkasten behoorlijk smerig. Er zitten vaak beestjes, zoals vlooien, in het oude nestmateriaal. Haal alle takjes en bladeren er daarom uit en spoel de nestkast vervolgens goed schoon met kokendheet water. Op die manier verdwijnen alle parasieten en is de kast klaar om als slaapplaats te worden gebruikt. Moet je m niet ook een beetje droog maken want anders branden ze hun vleugeltjes.

Samen slapen

Leg na het schoonmaken niets in het nestkastje. Vogels slapen het liefst zonder nestmateriaal, omdat het dan mogelijk is om met meerdere vogels bij elkaar te slapen. Zo blijven zij extra warm.

Een schoon nestkastje is ook gunstig voor de vogels die daar komend voorjaar in gaan broeden. De jongen hebben een grotere overlevingskans als ze opgroeien in een schone omgeving.

vogels

In het najaar krijgen vogels een extra dik verenkleed met veel dons.

Een dik verenkleed

Ondanks dat de vogels u zeker dankbaar zullen zijn als u een schone slaapplaats voor ze creëert, zijn zij ook prima in staat om voor zichzelf warm te houden. In het najaar krijgen vogels een dik verenkleed met extra dons eronder. De buitenste, vettige veren schermen af tegen nattigheid en kou en de donsveren zorgen voor extra isolatie. Ook stroomt er geen warm bloed door de poten van vogels. Op die manier verliezen zij geen warmte bij contact met een koud oppervlak, zoals een boomtak.

Andere tips voor een vogelvriendelijke tuin

Niet alleen het schoonmaken of ophangen van een nestkastje helpt de vogels de koudere maanden door. Ook bijvoeren stellen zij erg op prijs.

In dit artikel op onze website leest u de beste voertips voor vogels.  Wist u bijvoorbeeld dat het geen goed idee is om vetbollen in plastic netjes op te hangen? Alles daarover leest u hier. 

(Bron: Naturetoday, archief)

Geef een reactie