Een thermosfles gevuld met koffie kan een bepaalde smaak afgeven.

Een koffiesmaak uit de thermosfles verwijderen

Een thermosfles is handig om koffie of thee mee te nemen als u op pad gaat. De fles kan voor meerdere dranken gebruikt worden, maar als er vaak koffie uit gedronken wordt blijft die smaak erin hangen. Gelukkig is dit weg te krijgen.

Verschillende manieren om een thermosfles schoon te krijgen

Er zijn verschillende manieren om de koffiesmaak weer uit de thermosfles te krijgen. Het ligt eraan hoe erg de koffiesmaak is, welke methode het beste werkt. Om te voorkomen dat daarna de fles weer zo’n sterke smaak krijgt, is het goed de fles aan het einde van de dag goed schoon te maken. Droog hem vervolgens goed af en laat zonder dop erop drogen. Dit voorkomt dat de binnenkant gaat schimmelen.

Baking soda en water

Bijna bij elke tip om iets schoon te krijgen noemen we het wel: baking soda. In dit geval samen met water. Vul de thermosfles (of thermoskan) met heet water en 2 tot 3 scheppen baking soda. Laat dit 1 uur weken en spoel daarna goed na met schoon water. Dit helpt ook tegen kalkaanslag in de thermosfles. Laat het dan een nachtje staan. Volgens de Belgische website Tante Kaat helpt het om de volgende ochtend een handje rijst in de thermosfles te stoppen en dan te schudden. Dit moet helpen een schoon resultaat te geven. Of dit echt helpt, vragen wij ons af. Met rijst de waterkoker schoonmaken werkt in elk geval niet.

Baking soda is handig met schoonmaken, maar niet voor alles.
Lees ook: Baking soda is voor veel handig, maar gebruik het hier niet bij

Water en gebitsreiniger

Wie een kunstgebit draagt, heeft daarvoor speciale bruistabletten om het gebit schoon te maken. Zo’n tablet helpt ook tegen de koffiesmaak in een thermosfles. Vul de fles met water en doe de bruistablet erbij. Laat een nachtje weken en spoel de volgende ochtend goed na.

Citroensap en water

Iets minder agressief werkt citroensap met water. Het citroensap verwijdert de koffiegeur. Laat dit een dag of een nacht weken en spoel vervolgens goed om. Wat zout toevoegen aan het water kan het effect versterken.

citroen
Lees ook: Dit kunt u allemaal schoonmaken met een citroen

Vaatwastablet, wel of niet?

Veel thermosflessen kunnen niet in de vaatwasser. Bekijk in de gebruiksaanwijzing van de fles of die van u in de machine mag. Een vaatwastablet gebruiken om de fles schoon te krijgen kan een logische gedachte zijn. Alleen zijn de meningen verdeeld over of dit wel of niet werkt. Daarom raden wij het niet aan.

(Bron: PartsNL, Tante Kaat, Margriet, Ecomondo, Zamarra. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie