Baking soda is handig met schoonmaken, maar niet voor alles.

Baking soda is voor veel handig, maar gebruik het hier niet bij

De veelzijdigheid van baking soda hebben we al vaker beschreven. Het kan gebruikt worden bij het bakken, het zorgt ervoor dat een baksel beter rijst. Daarnaast heeft het ook een goede werking bij veel schoonmaakklussen in huis. Maar niet alles kan tegen goedje.

Baking soda is eigenlijk een schuurmiddel: zuiveringszout

Baking soda wordt ook wel een zuiveringszout genoemd. Het is een goed schuurmiddel om spullen in huis mee schoon te maken. De keerzijde daarvan is, dat het producten dus ook kan beschadigen. Daarom kan het niet overal voor gebruikt worden.

Aluminium potten en pannen

Potten en pannen kunnen heel goed schoongemaakt worden met baking soda. Behalve aluminium potten en pannen. Zuiveringszout en aluminium gaan niet goed samen. Het kan er zelfs door gaan roesten, dof worden of verkleuren. Dat is vooral het geval wanneer het spul in de pan trekt. Wanneer het meteen afgespoeld wordt, zal de beschadiging niet groot zijn. Maar beter voorzichtig zijn, dan achteraf spijt.

Aluminium potten en pannen.

Baking soda en goud zijn ook geen goede combinatie

Ook goud gekleurde borden of bekers kunnen beter niet met baking soda schoongemaakt worden. Of het echt goud is of alleen een geverfd randje, beiden kunnen er niet tegen. Het randje kan lelijk worden, doordat het zuiveringszout krassen geeft. Goud is een zacht metaal en krast daardoor sneller door schurende middelen. Wie gouden ringen of armbanden draagt met poetsen kan ze beter ook afdoen.

Het gouden randje op het bord is niet bestand tegen baking soda.

Zilver oppoetsen, maar dan zonder baking soda

Het zilveren bestek moet zo af en toe opgepoetst worden. Maar doe dit niet met het zuiveringszout. De glanslaag kan aangetast worden door de schurende werking. Vooral bij antiek zilver. Poets het zilver daarom met andere middelen.

Zilver bestek kan beter niet schoongemaakt worden met baking soda.

Poreuze oppervlaktes

De schurende werking van baking soda heeft ook een nadeel op poreuze oppervlaktes zoals een marmeren plaat of werkblad. Het zuiveringszout kan uitbijten als het in contact komt met het materiaal. Een normaal sopje met zeep en water werkt het beste.

Een marmeren aanrechtblad.

Wat kan er dan wél schoongemaakt worden met baking soda?

De lijst met wat er wel schoongemaakt kan worden met baking soda is bijna eindeloos te noemen. Een deel hebben we genoemd in dit artikel. Maar ook kitranden krijgt u schoon met het goedje, de gootsteen kan ermee ontstopt worden, een ei pellen gaat gemakkelijker met een halve theelepel baking soda in het kookwater en als het eten per ongeluk te zuur is geworden werkt het ook om de smaak op peil te krijgen. Heeft u iets specifieks wat u zoekt om schoon te krijgen? Kijk dan eens bij al onze artikelen over het onderwerp.

(Bron: archief, RTL Nieuws, 24Kitchen, FavorFlav, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    morgen beter says:

    U schrijft: aluminium kan door het gebruik van zuiveringszout gaan roesten. Dat lijkt me een interessante ontwikkeling in de chemie.