boomspiegel

Een boomspiegel aanleggen, op deze manier en met deze planten kan dat

Het aanleggen van een tuintje rondom een boom, een boomspiegel genoemd, heeft verschillende voordelen. Het ziet er fraai en verzorgd uit, maar ook de boom zelf vaart er wel bij. Mits u het op de juiste manier aanpakt. In dit artikel vertellen we waar u bij de aanleg rekening mee moet houden en welke planten ervoor geschikt zijn.

Voordelen voor de boom

Het is voor bomen prettiger wanneer zij niet worden omringd door bestrating of gras. Ze kunnen dan beter water en voedingsstoffen opnemen. Ook zorgt het ervoor dat er niet over hun wortels gelopen wordt en dat hun stam niet beschadigt tijdens het grasmaaien.

Boomspiegel aanleggen

Het is het eenvoudigste om een boomspiegel bij een nieuwe of jonge boom aan te leggen. De grond rondom de stam is dan nog makkelijk te bewerken. Wel moet u dan oppassen dat de jonge boom voldoende water en voeding krijgt, aangezien zijn kluit nog niet volgroeid is.

Maakt u een boomspiegel rondom een oudere boom, dan is de grond vaak droog en dicht. Het belangrijkste is om de boomwortels zo min mogelijk te beschadigen. Sommige bomen wortelen horizontaal, waardoor de wortels ook in de bovenste laag te vinden zijn. Graaf daarom niet te diep, zodat u de wortels niet per ongeluk doorsnijdt. Dunnere wortels kan de boom wel missen, maar exemplaren van dikker dan 2 centimeter moet u echt zoveel mogelijk behouden. Anders kan de boom daaronder lijden, of zelfs doodgaan. Door niet te diep te graven, voorkomt u ook dat u per ongeluk kabels en dergelijke raakt.

Maak de bovenste grondlaag voorzichtig los, tot op zo’n 2 centimeter diepte en voeg een dunne laag potgrond en/of compost toe, om de grond te verbeteren. Maak deze laag niet te dik, maximaal 5 à 10 centimeter, want anders kan het de boomwortels verstikken. Houd hierbij bovendien wat afstand van de stam, zodat de bast niet gaat rotten door de nieuwe laag aarde. Zet om deze reden de beplanting ook niet direct tegen de stam aan, maar houd wat afstand.

We hebben het in dit artikel specifiek over het beplanten van een boomspiegel van privébomen. In sommige gemeenten mag u echter ook bomen op gemeentegrond van boomspiegels voorzien. Zoals in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Informeer bij uw eigen gemeente wat de mogelijkheden zijn.

geveltuin
Lees ook: Een geveltuin aanleggen, werkwijze en geschikte planten

Geschikte beplanting voor de boomspiegel

Onder een grote boom zijn de omstandigheden anders (lees droger), dan onder een kleiner exemplaar. Hier moet u bij de keuze van de beplanting voor uw boomspiegel rekening mee houden. Ook moeten het planten zijn die niet te diep geplant moeten worden, of die teveel om water en voeding concurreren met de boom. Struiken of andere bomen zijn daarom geen goede keuze, maar er blijven nog genoeg opties over.

Voorjaarsbloeiende bloembollen hebben maar een klein plantgat nodig en brengen vroeg in het jaar al kleur in de boomspiegel. Aangezien bomen dan vaak nog niet in hun blad zitten, profiteren de bollen optimaal van het licht. Goede opties zijn onder andere Anemoon (Anemone blanda), sneeuwklokje (Galanthus), blauw druifje (Muscari) en narcis. Door ook zomerbloeiende bollen te planten, heeft u ook tijdens de zomermaanden bloei.

boomspiegel

Een makkelijke manier om een groene oase te creeëren ondere een boom, is door bloemen te zaaien. Met een mix, die bijen aantrekt, doet u ook nog iets goed voor de biodiversiteit. Het voordeel van zaden is dat de zaailingen zelf rondom de wortels van de boom groeien en u dus niet hoeft te graven.

Ondiep wortelende bodembedekkers zijn ideaal om de grond rondom een boom te bedekken en er zijn ook verschillende opties die met minder zon en water toe kunnen. Dikkemanskruid of schaduwkruid (Pachysandra terminalis), elfenbloem (Epimedium), maagdenpalm (Vinca) en ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum) zijn hier goede opties voor. Ze zorgen er tevens voor dat onkruid geen kans krijgt en u er dus nauwelijks onderhoud aan heeft.

Eenjarigen die u na de IJsheiligen aanschaft, hebben vaak maar kleine kluitjes, maar geven de boomspiegel tot het najaar een prachtig aanzien. In het najaar kunt u ze dan vervangen door viooltjes, die tijdens de koude maanden dapper doorbloeien.

Kruiden hebben over het algemeen wel wat zonlicht nodig, dus het is afhankelijk van de boomsoort of ze een goede keuze zijn. Maar bijvoorbeeld tijm, rozemarijn en oregano gedijen weer wel goed op een drogere bodem.

Ook qua vaste planten is er nog genoeg keuze. Zoals klein blijvende anjer, Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla), vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en schoenlappersplant (Bergenia).

groen dak
Lees ook: Een groen dak aanleggen met sedum

Mulchen

Breng als de beplanting staat een mulchlaag aan. Hierdoor blijft de bodem langer vochtig en hoeft u minder water te geven. Maar mulchen heeft meer voordelen. Het zorgt er tevens voor dat onkruid wordt tegengegaan, de bodem wordt gevoed en slakken worden afgeschrikt. In een eerder artikel vertellen we hoe, met wat en wanneer het moet gebeuren.

boomspiegelOnderhoud

Afhankelijk van de beplanting is er van tijd tot tijd onderhoud nodig. Tijdens aanhoudende droogte hebben de meeste planten wel wat water nodig. Maar geef ze niet te veel en te vaak, zodat ze niet lui worden. Snoei af en toe bij, als de beplanting erg hard groeit en verwijder eventueel onkruid, zodat de planten niet hoeven te concurreren om voedsel en water. Geef jaarlijks wat organische mest en verwijder uitgebloeide bloemen. Maak de boomspiegel in het najaar niet te netjes voor de winter, zodat insecten er goed kunnen overleven.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg. 

(Bron: deboomdokter.be, guerrillagarderes, InfoNu.nl, Gemeente Rotterdam, Gemeente Utrecht, Gemeente Den Haag, Gemeente Amsterdam. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    LBegh says:

    30-5-2023 Ik heb een boomspiegel geadopteerd in gemeente Nijmegen, die dat mogelijk maakt evenals geveltuinen. Langs de muur grenzend aan de stoeptegels groeit oregano. Deze werden door de gemeente afgesneden, maar een vriendelijk verzoek de planten te laten groeien was genoeg. Dus bijen vliegen af en aan als de oregano bloeit.
    Ik heb biologische aarde aangeschaft. De boom is al tientallen jaren oud, heeft dikke horizontale wortels. maar kleine holten daartussen heb ik opgevuld met de aarde waarin vetplanten goed groeien. In wat de bodem pootte ik bollen en o.a. biol. geteelde maagdenpalm, oregano en wat vetplanten. Nadelen waren vooral in het begin dat mensen hun afvalzakken en oud papier er in zetten, omdat alles nog klein was en zeker in de winter er niet uitzag als plant. Ik hing er een bord bij dat dit een geadopeerde boomspiegel was en dat hielp. Dit jaar genoten van prachtig veel bloeiende bollen. Ander nadeel is tot nu toe wel dat sommige besuurders hun auto / pakketbusje er in rijden. Daarom heb ik de gemeente gevraagd om een betonnen drempel en/of betonnen afwerking zoals de gemeente wel bij boomspiegels in andere straten heeft uitgevoerd. De gemeente snoeit de uitlopers van de boom. Ik verzorg de rest…