koffiedik

Gooi koffiedik niet weg, hier kunt u het allemaal voor gebruiken

Koffiedik dat na het zetten van koffie overblijft is heel nuttig om nogmaals te gebruiken. Dat geldt zowel voor koffieprut afkomstig van filterkoffie, als voor koffiepads en gemalen koffie. We zetten verschillende mogelijkheden met koffiedrab op een rij.

Koffiedik als plantenvoeding in de tuin

Koffiedik bevat voor planten waardevolle voedingstoffen en elementen als stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper. Wormen zijn er ook dol op en dat heeft een gunstige uitwerking op de luchtigheid van de bodem. Koffiedik is daarom zeer waardevol om uw tuin mee te bemesten. Vanwege de licht zurige eigenschappen zijn zuurminnende planten als rododendrons, camelia’s en hortensia’s extra dol op een dosis koffie. Maar ook bijvoorbeeld uw moestuinplanten hebben er baat bij. Geef het niet in te grote hoeveelheden, om de verhoudingen niet te verstoren. Of meng de koffiedrab met eierschalen, zodat de verzuring wordt geneutraliseerd. Koffiedik schimmelt vrij snel, dus bewaar het niet te lang voor u het in de tuin uitstrooit.

koffiedik

Tegen slakken in de tuin

Koffiedik heeft als bijkomend voordeel dat de cafeïne erin slakken weert. Dit werkt namelijk als een soort zenuwgif, maar wel alleen in vrij hoge concentraties.

Tegen katten in de tuin

Ook katten zijn niet dol op koffiedik. Zowel vanwege de geur als het korrelige gevoel ervan dat het onder hun pootjes geeft. Een laagje van de koffiedrab over plekken aanbrengen waar ze normaal graag graven of hun ontlasting achter laten kan sommige katten dan ook zeker op andere ideeën brengen.

Koffiedik als geurverdrijver

Koffie neutraliseert geurtjes. Zet daarom een schaaltje met koffiedik in de koelkast als daar wat in staat dat sterk ruikt. Zoals gesneden uien of stinkkaasjes. Doe dit wel alleen als u de geur van koffie waardeert, want uw koelkast zal dan daar naar gaan ruiken. Ook mogelijk en nog feestelijk ook: vul een hoge waxinelichthouder met koffiedrab en laat in het midden een waxinelichtje branden. Zet die in bijvoorbeeld de keuken of woonkamer en door de warmte wordt de geur van de koffie er verspreid. Ook handen die naar knoflook of uien ruiken kunt u ermee neutraliseren. Was ze daarvoor met water en koffieprut.

koffiedik

Als reinigingsmiddel bij aangekoekte pannen

Koffiedik is erg geschikt om aangekoekte pannen mee aan te pakken. Gebruik een ruime hoeveelheid ervan, bijvoorbeeld 2 eetlepels, en schuur er met een schuurspons de pannen mee. Door de korrelige structuur van de koffieprut worden de pannen weer schoon. Doe dit wel alleen bij pannen die hier tegen kunnen.

vieze geurtjes
Lees ook: Vieze geurtjes in huis na het koken of gourmetten? Zo raakt u ze kwijt

Als scrub

Ook voor de huid kunt u de korrelige structuur gebruiken. Door de koffiedik te mengen met olie, zoals olijfolie, kokosolie of aloë vera maakt u er eenvoudig een scrub van. Waarbij de koffiekorrels dode huidcellen verwijderen en de olie de huid verzacht.

Koffiedik voor glanzend haar

Door tijdens een wasbeurt een beetje koffiedik in het haar te masseren krijgt u mooi, glanzend haar. Aangezien de koffie wat kleur achter kan laten, is dit minder geschikt voor lichtere haarkleuren. Bruin haar kunt u er daarentegen tijdelijk wat dieper en donkerder mee maken. Het kan ook kleur achterlaten op handdoeken of lichte kleding, dus zorg dat u de koffieprut weer goed uitspoelt.

Op 17 januari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Radar, Culy, Cleanipedia, Libelle, Kapsels.net, Jan Magazine, archief)

Geef een reactie

Reacties (9)

  Casey says:

  En wat is er te vertellen over koffiedik In de afvoer?

  MirjamvanM says:

  Ik koop bij Rotterzwam.nl zakje schimmelcultuur en meng het in n dicht emmertje door koffiedrab wat die schimmel lekker vindt. Steeds koffiedrab erbij doen na paar dagen. Zo groeien daar op den duur oesterzwammen op die goedkoop en lekker zijn.
  Wel even gebuikershandleiding lezen. Altijd lekkere paddestoelen!

  lotgenoot says:

  Ja Caesey,
  dat is zeker een dingetje. ik heb menige verstopping van de gootsteenafvoer meegemaakt op mijn werk,
  toen er nog “handmatig” grote ketels koffie werden gezet.
  Dus door de gootsteen spoelen is zeker af te raden.

  Karin Compost says:

  Ik werk al langer dan 5 jaar met grote hoeveelheden koffieprut en heb de meeste adviezen in de praktijk uitgeprobeerd en gedocumenteerd o.a. dmv foto’s. Uw artikel is grotendeels gebaseerd op fabeltjes en niet op feiten! Koffieprut bij zuurminnende planten en eierschalen erdoor is onzin, koffieprut werkt niet tegen naakt- en huisjesslakken en ook niet tegen katten. Wat wel werkt: maximaal een laagje van 1 centimeter rondom planten (koffieprut als mulch (bodembedekker) gebruiken), koffieprut uitstrooien over gras en wanneer onkruid tussen tegels is verwijderd, dicht smeren met koffieprut (onkruidzaden ontkiemen niet of nauwelijks op koffieprut). Koffieprut in het haar!? Het uitspoelen is een drama. Smerige flessen reinigen: een flinke eetlepel koffieprut en een beetje water en schudden, nachtje laten staan en nog een keer schudden. Regenwormen zijn dol op koffieprut, voor een gezond bodemleven in de tuin, kan het geen kwaad de regenwormen te voeren. Ze zijn trouwens ook dol op bananenschillen, die verkleuren (zwart), net als koffieprut vindt je ze niet terug. Koffieprut als reiniger van de afvoer: rioleringsbedrijven hebben er een hekel aan (advieseren om geen voedsel en/of etensresten door te spoelen). 1 eetlepel baksoda (baking soda ofwel natriumbicarbonaat) naspoelen met een beetje huishoudazijn, werkt uitstekend & kan geen kwaad!

  threes says:

  Het spoelwater van mijn koffiemachine verzamel ik in een gieter. Mijn planten hebben het nog nooit zo goed gedaan!

   Karin Compost says:

   goede tip!

  BIJBLOEM says:

  HIER in de reacties gelezen:
  Wat wel werkt: maximaal een laagje van 1 centimeter rondom planten (koffieprut als mulch (bodembedekker) gebruiken), koffieprut uitstrooien over gras en wanneer onkruid tussen tegels is verwijderd, dicht smeren met koffieprut (onkruidzaden ontkiemen niet of nauwelijks op koffieprut).
  Reactie op die quote.
  Dat ga ik proberen met de gaten van de mieren. Die gaan verhuizen als je kruidnagel in gaten duwt.
  Zo kan je mieren gewoon doodknijpen en lijken laten liggen.
  Andere mieren zien en ruiken dat. Is voor hen een waarschuwing.
  en
  Smerige flessen reinigen: een flinke eetlepel koffieprut en een beetje water en schudden, nachtje laten staan en nog een keer schudden. Regenwormen zijn dol op koffieprut, voor een gezond bodemleven in de tuin, kan het geen kwaad de regenwormen te voeren. Ze zijn trouwens ook dol op bananenschillen, die verkleuren (zwart), net als koffieprut vindt je ze niet terug. Koffieprut als reiniger van de afvoer: rioleringsbedrijven hebben er een hekel aan (advieseren om geen voedsel en/of etensresten door te spoelen). 1 eetlepel baksoda (baking soda ofwel natriumbicarbonaat) naspoelen met een beetje huishoudazijn, werkt uitstekend & kan geen kwaad!
  Reactie op die quote:
  Koffieprut gooi ik gewoon bij het compost (GFT kliko). Zit inderdaad snel een laag schimmel op.
  Ik wist niet dat het niet goed is voor insecten.

  BIJBLOEM says:

  Ik geef het spoelwater van koffie en thee kan altijd aan de planten.
  Maakt dat nog verschil?
  Ik spoel het nooit door de riolering.
  Wel in de wc.maar ik zou niet weten waar het anders zou moeten laten.
  Toen melkpakken nog niet werden gerecycled. Deed ik het daar in.
  Koffiedik gaat altijd in de GFT kliko. Ik maal zelf bonen en dan is het grof.

   BIJBLOEM says:

   Etensresten nooit door de afvoer van de keuken.
   Olie ook niet, want dat gaat stinken. Daarvoor zijn speciale inleverpunten.
   Die klonteren en plakken.