kreukels

Kreukels verwijderen zonder te strijken, met deze 6 tips lukt het

Voor wie geen zin heeft om te strijken, of op zoek is naar een energiezuiniger alternatief: er zijn andere methodes om kreukels te verwijderen. We zetten opties op een rij die enerzijds tijdbesparend of anderzijds energiebesparend zijn.

In de droger (met een ijsklontje)

Een wasdroger droogt niet alleen, maar verwijdert ook kreukels. Het is daarvoor belangrijk dat het gekreukelde kledingstuk licht nat is. Dat kunt u doen door er wat water op te sproeien of door een ijsklontje bij de kleding te doen. Wanneer dit klontje smelt, ontstaat er stoom, waardoor de kreukels beter verdwijnen. U hoeft de kleding maximaal een kwartier in de droger te doen, voor een goed resultaat. Hang het kledingstuk vervolgens meteen op een hanger, zodat de kreukels blijvend wegblijven. Of trek de kleding desgewenst meteen aan.

Met een föhn kreukels verwijderen

Hang het kledingstuk met kreukels op een hanger en maak het licht vochtig met bijvoorbeeld een plantenspuit. Houd de föhn vervolgens zo’n 5 centimeter er vanaf, zodat de stof niet te heet wordt en ga zo de kreukels te lijf. Kies voor meer delicate stoffen een lagere stand van de föhn. Als u een opzetstuk heeft, is het handig om die erop te zetten, zodat u heel gericht te werk kunt gaan.

kreukende stoffen strijken
Lees ook: Was- en strijktips voor kreukende stoffen

Bij de douche ophangen

Met deze methode bespaart u niet alleen tijd, maar ook energie uit. Mits u het alleen doet wanneer u toch al van plan bent onder de warme douche te stappen. U kunt dan gebruik maken van de stoom die daarbij ontstaat. Hang het kledingstuk op een hanger zo dicht mogelijk in de buurt van de douche, zonder dat het nat kan worden. De kreukels zullen zo veel gladder worden.

Waterkoker of fluitketel gebruiken

Kleine kreukels kunt u soms ook met de stoom van de waterkoker of fluitketel verwijderen. Houd uw kledingstuk daarvoor zodra het water kookt in de buurt van de koker of ketel. Bijvoorbeeld wanneer u een kop thee zet.

Schroeiplek
Lees ook: Schroeiplek door het strijken? Zo verwijdert u die

Met een pan kreukels verwijderen

Deze methode is niet helemaal zonder risico, maar het proberen waard. Heeft u in een pan bijvoorbeeld pasta gekookt, dan kunt u de restwarmte van de pan gebruiken om een kledingstuk snel van wat kreukels te ontdoen. De pan moet daarvoor wel schoon zijn, zodat hij geen vlekken achter laat. Ook is het moeilijker inschatten wat de temperatuur is, dus doe dit niet bij kwetsbare stoffen. Of leg er eventueel een theedoek tussen.

Met iets zwaars pletten

Als u de tijd heeft, kunt u ook een zwaar voorwerp op de plek met kreukels zetten. Leg het kledingstuk daarvoor plat neer en leg er bijvoorbeeld een stapel boeken op. U heeft er dan verder geen omkijken naar en laat de tijd en zwaartekracht zijn werk doen. Eventueel kunt u een licht vochtig gemaakte handdoek tussen het kledingstuk en het zware voorwerp doen. Dat voorwerp moet dan wel tegen vocht kunnen, dus in dit geval zijn boeken geen goede optie.

(Bron: Radar, wikiHow, Libelle. Foto: Shutterstock) 

Geef een antwoord

Reacties (11)

 1. Adriaan K says:

  In de droger met een ijsklontje…volgens mij gebruikt een droger wel wat meer stroom dan een strijkijzer…
  Een fohn, waterkoker of fluitketel…zelfde laken een pak.
  Met een pastapan…zie je me al staan? Met iets zwaars pletten…zie je me al zitten…;-)
  M.a.w. wat is dat voor een onzinstuk?

  1. DinieB says:

   Daar ben ik het volkomen mee eens! Tijdens het lezen dacht ik precies hetzelfde….

  2. Gizli says:

   👎meer als onzinnig

 2. Friekje says:

  Echt allemaal onzin.

  1. Gizli says:

   Juist

 3. Gizli says:

  Wat een onzinnige raadslagen, ik zie rood.👎

 4. Sanny Klingler says:

  Ik mis het advies wat we moeten doen om de brandplekken te behandelen die je krijgt door de stoom van kokend water etc.
  Bij de rest van de reacties sluit ik me aan. In een tijd van zuinig zijn met energie is zijn dit slechte adviezen.Veel kreukels worden al heel veel minder door lichaamswarmte. Trek het kledingstuk even aan en kijk op dat voldoende helpt.

 5. Muisje6 says:

  Wat een flauwekul allemaal.
  Ik sluit me aan bij de rest.

 6. Heer Bommel says:

  Ik heb gemerkt dat als je een ongestreken overhemd aandoet en daarover een trui, dat overhemd meestal binnen de kortste keren redelijk kreukvrij is. Je lichaamswarmte doet het blijkbaar en dat kost niks extras.

  1. Tulpe2004 says:

   Dat is helemaal juist Heer Bommel 👍

 7. Tulpe2004 says:

  Nou ik ben 70 jaar. Heb veel sprookjes boeken voor gelezen aan mijn kleinkinderen jammer dat deze onzin er toen nog niet was had ik het ook voorgelezen als jullie Groot zijn 🤣🤣🤣