Was buiten drogen

De was buiten drogen spaart geld en kleding

Als in het voorjaar de zon vaker schijnt en we meer droge dagen tellen, kunnen niet alleen wij vaker naar buiten, ook de was. De droogrekken kunnen van binnen naar buiten en de droger kan minder vaak aan. En dat heeft meer voordelen dan u denkt. 

Kleding slijt door wassen

Kleding slijt door het wassen en drogen in de droger. Met elke wasbeurt gaat er niet alleen wasmiddel door het afvoerputje, maar verliest kleding ook vezels. Was dus alleen als het echt noodzakelijk is. Veel kledingsoorten kunt u na het dragen uithangen en luchten. Moet het toch gewassen worden, doe dit dan op een zo laag mogelijke temperatuur.

wasmachine
Lees ook: Goedkoop en milieuvriendelijk wassen? Probeer deze wasprogramma’s eens

Slijtage-winst door buiten drogen

In hoe u de was droogt valt slijtage-winst te behalen, want was in de droger slijt sneller. De vezels van de kleding komen los en vindt u terug in het filter van de machine. Veel kleding mag niet eens in de droger, dus een goede reden om het na het wassen aan een hanger of op een rekje te laten drogen. En dat gaat buiten vaak nog veel sneller. Zeker op een droge zonnige dag. Kijk met gekleurde kleding wel uit voor felle zon. De kleding kan dan verkleuren. Voor de witte was is de zon juist een ‘natuurlijk bleekmiddel’. Het houdt het wit mooi en fris.

Het wasgoed ruikt heerlijk fris

Naast dat kleding minder slijt, heeft buiten drogen nog een voordeel. De was ruikt er lekker fris. Zeker beddengoed buiten drogen is een aanrader. De geur van fris beddengoed wat buiten heeft mogen drogen is heerlijk.

Bespaar geld door de was buiten te drogen

Een andere belangrijke reden om de was vaker aan de waslijn buiten te hangen, is dat het goedkoper is dan drogen in de droger. Een droogbeurt in de droger kost al snel 0,90 euro per keer. Een warmtepompdroger is iets goedkoper en kost per keer ongeveer 0,20 euro. Dus buiten de was ophangen is ook goed voor uw portemonnee. En ook voor het milieu. Want doordat u minder stroom verbruikt belast u het milieu ook minder.

Kreukvrij

Voor wie niet van strijken houdt, heeft het buiten drogen van de was nog een voordeel. Als u het netjes ophangt dan wappert het in no-time kreukvrij droog. Hang om die reden broeken op aan de pijpen. Dan kunnen die door de wind niet in elkaar draaien en kunt u de broek zonder te strijken in de kast leggen.

Niet alleen in het voorjaar of de zomer is het drogen van de was een goed idee. Ook de herfst en winter hebben droge dagen. Benut die dagen en hang de was buiten.

(Bron: Roomed, huisvlijt.com, suusmaaktschoon.nl, duurzaamthuis.nl, archief)

Geef een reactie

Reactie

  madeliev says:

  In de droger wordt de was ook kreukvrij en zacht. En pipt het de kleur op.
  Buiten wordt de was keihard – bij teveel zon- en als er geen wind is dan blijven de kreukels erin; moet je strijken om alles glad te krijgen
  Bovendien is onze lucht niet meer zo schoon, maar eerder vol met stof, roetdeeltjes, allerlei pluisjes van bomen en struiken én poepende insecten.
  Hooguit is het goedkoper dan de droger.
  Maar als je dan daarna moet strijken maakt het qua geld weinig uit.
  Heb je wel veel meer werk.