Een gele regenjas die aan de kapstok hangt, met rode laarzen eronder.

Zo kunt u een regenjas of waterafstotende jas het beste wassen

In de herfst en winter is een regenjas of waterafstotende jas in Nederland geen overbodige luxe. Maar net zoals alle kledingstukken, moeten deze jassen ook gewassen worden. Maar hoe doet u dat, zonder de waterafstotende coating te verliezen? We leggen het u uit.

Bekijk eerst het etiket van de regenjas

Een regenjas of waterafstotende jas zorgt ervoor dat uw kleding onder de jas niet nat wordt. Ze hebben een speciale laag, die ervoor zorgt dat regendruppels van de jas afglijden. Daarom is extra opletten tijdens het wassen van belang. Kijk altijd eerst op het was etiket in de jas, hierop staan symbolen die uitleggen hoe de jas gewassen en gedroogd mag worden.

Kies het juiste programma

Mag de regenjas in de was? Dat is mooi. Zitten er veel vuile plekken op de stof? Maak die dan eerst schoon met een zachte borstel. Haal alles uit de zakken en sluit vervolgens alle ritsen. Het beste is om een fijnwas programma te kiezen, met een lage temperatuur van 30 of 40 graden. Kies anders een programma waarbij weinig gecentrifugeerd wordt. Bij een hoog toerental komt er te veel druk en wrijving op het materiaal, waardoor het beschadigd raakt.

regen
Lees ook: Natter van rennen of lopen in de regen? Hoe blijft u het droogst?

Gebruik het juiste wasmiddel

Gebruik als wasmiddel een vloeibare variant. Poeder kan teveel aan de jas blijven plakken. En dat zorgt ervoor dat de ademende werking van de regenjas vermindert. Een mild wasmiddel werkt vaak het beste en anders is er wasmiddel speciaal voor jassen verkrijgbaar. Gebruik ook geen wasverzachter. Dit is niet goed voor de waterafstotende laag die op de jas zit.

Spoel de jas nog een keer extra

Meerdere merken van zogenoemde outdoorjassen adviseren om de jas na de wasbeurt nog een extra keer te laten spoelen in de machine, om er zeker van te zijn dat alle zeepresten weg zijn.

regent
Lees ook: Op deze plekken in Nederland regent het het vaakst

Een regenjas met de hand wassen

Twijfelt u of u de regenjas in de machine kan of wilt u dat liever niet doen? Dan kunt u er ook voor kiezen om het kledingstuk in bad of in een emmer te wassen. Dit is wel een wat zwaarder klusje. Vul het bad met een laagje lauwwarm water en pak het vloeibare wasmiddel erbij. Was het met de hand en spoel meerdere keren uit met schoon water. Ook hier geldt: er mogen geen zeepresten achterblijven.

Laat de regenjas aan de lucht drogen

Droog een regenjas of waterafstotende jas nooit in de droger, de hitte kan de werking van de jas verminderen. Hang de jas op een kledinghanger of over een droogrek. Het beste is om het buiten te laten drogen, de wind helpt dan een handje mee. Hang de jas nooit over de verwarming. Dat is slecht voor het materiaal.

regen
Lees ook: Waarom valt er in de herfst zoveel regen?

Controleren of de jas nog waterdicht is

Na het wassen kunt u zelf controleren of de regenjas nog waterdicht is. Dit kunt u doen door met een plantenspuit water op de jas te sprayen. Vormen er druppeltjes? Dan is de jas nog waterafstotend. Trekt het water in de jas en wordt het een natte plek? Dan is de speciale laag toch aangetast. U kunt dan speciale impregneermiddelen kopen of kiezen om dit te laten doen bij een specialist.

(Bron: Wandel, Jack Wolfskin, Bever, Campz, ANWB, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie