ei pellen

Een ei pellen gaat makkelijker met deze 5 tips

Niet elk ei laat zich even makkelijk pellen. Met soms een gehavend resultaat tot gevolg. Er zijn echter methoden die het makkelijker maken en de kans op succes vergroten.

Des te verser het ei, des te lastiger te pellen

Om te beginnen is het van belang hoe vers de eieren zijn. Verse eieren zijn lastiger te pellen dan eieren die al wat ouder zijn. Dit komt doordat het eiwit bij een vers ei dicht tegen het vlies aan zit en dit vlies dicht tegen de schaal aan zit. Na enkele dagen komt daar meer ruimte tussen en laat het ei makkelijker los van de schaal. U kunt verse eieren dus wat langer laten liggen, maar dat is niet altijd een optie. Hieronder vertellen we wat u dan kunt doen om de schaal makkelijker eraf te krijgen.

Baking soda toevoegen

Kook-website Culy adviseert om een halve theelepel baking soda toe te voegen aan het kookwater. Dit zorgt ervoor dat de PH-waarde van het ei omhoog gaat en de schaal minder snel breekt. Tikt u de schaal vervolgens stuk, dan zal die in grotere stukken loskomen van het ei.

codes
Lees ook: Codes op eieren: hier komen ze vandaan en zo heeft de kip geleefd

Goed laten schrikken

In een eerder artikel vertellen we hoe u het perfecte eitje kunt koken. Vervolgens moet u het laten schrikken, door het onder te dompelen in koud water. Dit is een advies dat dat meeste mensen wel kennen, maar het is ook echt belangrijk om te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat het eiwit iets krimpt en daardoor los komt van de schaal. Dit vergemakkelijkt het pellen aanzienlijk.

Met een eetlepel

Wanneer u met een mes het kopje van het ei afsnijdt, kunt u vervolgens een eetlepel onder het vlies, tussen het ei en de schaal, bewegen en de schaal grotendeels in zijn geheel verwijderen.

Schudden

Kookt u meerdere eieren tegelijk, dan kunt u ze na het koken en schrikken in de pan laten zitten en die even goed schudden. Spoel de eieren vervolgens nog eens met koud water en het grootste gedeelte van de schalen komen vanzelf los. Heeft u maar 1 ei gekookt, dan kunt u dit in een glas met koud water doen, dat u met uw hand op de bovenkant goed schudt. Of gebruik er een afsluitbaar potje voor, zoals een oude jampot. Dat is laten schrikken en schudden ineen en het zorgt ervoor dat de schaal er vervolgens gemakkelijk vanaf komt. Doe dit wel alleen met een hardgekookt ei, een zachtgekookt ei is hier te kwetsbaar voor.

Gaatje in het ei prikken

Prik voor het koken een gaatje in het ei. Niet alleen barst het ei dan minder snel tijdens het koken, het zorgt er ook voor dat er tijdens het schrikken water terecht komt tussen het ei en de schaal. Hierdoor komt de schaal makkelijker los tijdens het pellen.

In water pellen

En een bonustip, naar aanleiding van de reacties op dit artikel: eieren pellen in koud water.

(Bron: Culy, 24Kitchen, RTL Nieuws, FavorFlav, Kookfans, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (4)

 1. RoosKe says:

  Ik pel eieren altijd onder water, gaat altijd perfect.

  1. baarsmamannee says:

   Inderdaad, ik heb dit in 1971 gezien tijdens mijn diensttijd, als er eieren werden gepeld en dan waren dat er altijd heel veel en deed de keukenhulp dit altijd in een emmer met koud water!

  2. MAX Vandaag says:

   Bedankt voor uw reacties. We hebben het in het artikel verwerkt. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

 2. CharlotteB says:

  Ik gebruik tegenwoordig een eierkoker, nooit meer problemen met pellen. En ik gebruik een stuk minder water daardoor.