sieraden

Dit zijn de beste manieren om uw sieraden schoon te maken

Sieraden zijn vaak kostbaar en daarom gaan veel sieradeneigenaren er ook zuinig mee om. Bij het goed onderhouden van uw sieraden hoort ook het reinigen van uw ringen en armbanden. Maar wat zijn daar de beste methodes voor?

Oude tandenborstel

Om uw sieraden schoon te maken hoeft u geen dure schoonmaakattributen aan te schaffen. De meeste sieraden kunt u gewoon met een oude (zachte) tandenborstel schoonmaken. Voordat u begint met borstelen kunt u de sieraden het best in een bakje met daarin een mengsel van warm water, afwasmiddel en een scheutje ammonia laten weken.

Pas op met kwetsbare stenen

In principe kunt u veruit de meeste sieradensoorten met dit mengsel en een tandenborstel reinigen, ook sieraden edelstenen en diamanten. Pas wel op met kwetsbare stenen zoals parels en opaal. “Deze kunnen te sterke ontvettende of zure middelen opnemen en dit kan de kleur en/of glans aantasten”, legt goud- en edelsmid Elsbeth Baarslag uit aan consumentenprogramma Radar.

Deze kwetsbare edelstenen kunt u het best reinigen met lauwwarm water gemengd met een zachte zeep of shampoo. Ook is het belangrijk om sieraden waarin kwetsbare stenen zijn verwerkt niet in het water te laten liggen, materialen zoals opaal zijn namelijk poreus en kunnen dus niet goed tegen nattigheid.

Zilver schoonmaken

Heeft u veel zilveren sieraden? Dan kunt u er ook voor kiezen om deze schoon te maken met een speciale zilver-polijst doek. Deze zachte doek zorgt ervoor dat de doffe en zwarte kleur die naar verloop van tijd ontstaat verdwijnt en dat het zilver weer gaat glimmen. Zilver is namelijk een zacht materiaal en wanneer u dit te vaak schoonmaakt in een ammoniabadje kan het zilver uiteindelijk worden aangetast.

Goud schoonmaken

Gouden sieraden zijn over het algemeen iets minder kwetsbaar dan sieraden van zilver. Goud kan dus ook beter tegen schoonmaken met ammonia. Maar wilt u toch wat anders proberen? Dan kunt u ervoor kiezen om uw gouden sieraden schoon te maken in een sopje van groene zeep en lauwwarm water. Laat de sieraden hier vervolgens een half uur in weken en borstel ze daarna zachtjes schoon met een zachte tandenborstel.

Laten reinigen bij de juwelier

U kunt er ook voor kiezen om uw sieraden professioneel te laten reinigen bij de juwelier of goudsmid. Zij gebruiken hiervoor een ultrasoon trilbadje, waardoor de sierraden extra schoon worden. Ook kunt u uw sierraden laten polijsten bij de juwelier, hierbij wordt een dun laagje aan het oppervlak van het sieraad weggehaald waardoor het weer zo goed als nieuw lijkt. Polijsten kunt u echter niet te vaak doen, omdat het sieraad dan op den duur te dun wordt, doordat er steeds een laagje wordt weggehaald.

Bij de juwelier kunt u overigens ook laten controleren of eventuele stenen in uw sieraden nog goed vastzitten en of de zetting rondom de stenen niet versleten is. Hiermee voorkomt u dat u opeens uw edelsteen kwijtraakt doordat deze uit het sieraad valt.

Sieraden ’s nachts af

Daarnaast is een andere tip voor het behouden van uw sieraden om deze elke nacht af te doen. Dit zorgt ervoor dat er minder snel slijtage optreedt. “Ook kunt u uw sieraden het best afdoen bij het tuinieren en bij andere (zware) huishoudelijke taken”, aldus Baarslag tegen Radar.

(Bron: Radar.nl, Juweelwinkel.nl, Bol.com)

Geef een antwoord