Alternatief voor afwasmiddel

Afwasmiddel op? Met dit middel wordt de vaat ook schoon

Staat er een stapel vaat op het aanrecht, komt u er ineens achter dat het afwasmiddel op is? Geen probleem, er is een alternatief waarmee u de vaat net zo schoon krijgt. En nee, dat is niet met (hand)zeep. 

Ingrediënten afwasmiddel

In afwasmiddel zitten stoffen die het vuil helpen los te komen van de vaat. Dit zijn relatief onschuldige stoffen die geen gevaar vormen voor onze gezondheid als we er kleine hoeveelheden van binnenkrijgen. Toch is het aan te raden na de vaat of het gebruik van afwasmiddel de handen goed af te spoelen en te drogen. Naast deze wasactieve stoffen zit er in afwasmiddel soms wat alcohol, heeft een ontvettende werking, conserveringsmiddelen voor de houdbaarheid en parfum voor de geur.

Gebruik liever geen handzeep

Maar wat als het afwasmiddel op is? Het meest voor de hand liggende alternatief lijkt misschien (hand)zeep. Immers maakt u uw handen er mee schoon. Toch is dit geen goed alternatief voor een schone vaat. In handzeep zitten ingrediënten, bijvoorbeeld antibacteriële stoffen, die beter niet in aanraking komen met eten en die we ook niet binnen moeten krijgen.

Laat wasmiddel staan

Is wasmiddel dan een goed alternatief voor afwasmiddel? Nee, wasmiddel zeker niet. In wasmiddel zitten namelijk chemicaliën. Naast chemicaliën zitten er in sommige wasmiddelen ook bleek, vlekverwijderaars en geurstoffen en geen van deze ingrediënten zijn goed om binnen te krijgen.

Maar wel… baking soda

Welk middel is dan wel een alternatief voor afwasmiddel? Baking soda. Nu was al bekend baking soda voor meerdere toepassingen gebruikt kan worden dan in om mee te bakken en koken, maar het is dus ook een heel effectief afwasmiddel. Meng hiervoor ongeveer 75 gram baking soda met een paar lepels water in een kommetje zodat het een stevig papje wordt. Smeer vervolgens het papje op de vieze vaat. Omdat het de handen nogal uit kan drogen is het aan te raden hiervoor wel een paar rubberen handschoenen aan te trekken. Zoals gezegd wrijf de vaat in met het papje en spoel het vervolgens goed af met heet water. Geen afwasmiddel en toch een schone vaat. Let op! Gebruik het baking soda-mengsel op glazen, borden en bestek, maar niet om de pannen schoon te maken. Het kan mogelijk de (antiaan)baklaag aantasten.

(Bron: Margriet, Libelle, Culy, waarzitwatin.nl, arhief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Ella55 says:

    ik vind altijd die kleuren van afwasmiddel zo vies, als je de vaat niet zou naspoelen krijg je dat ook nog binnen. bv. Dreft, die beweert de beste te zijn, maar die kleur, bah, en ik zie ook wel roze afwasmiddel. Zelf gebruik ik het liefst biologische afwasmiddelen, zoals Ecover of Sonnet, die zijn gewoon wit. en dan spoel ik de boel ook nog na. Deze afwasmiddelen zijn biologisch afbreekbaar en bevatten ook geen kleurstoffen. Sonnet is 100 % biologisch afbreekbaar, erg belangrijk als je bedenkt dat ons afvalwater ooit weer drinkwater moet kunnen worden!