Stermagnolia: Magnolia stellata

Tip 27: de gevarieerde magnolia moet in voedselrijke grond staan

Magnolia is een groot gevarieerd geslacht van wel 100 soorten, de meeste bladverliezend, een enkele groenblijvend. Veel soorten komen uit Oost-Azië, maar vele ook uit Amerika.

De bloemen zijn meestal groot, soms geurend en de kleuren zijn wit, geel, roze of paars. Vaak zijn de bloemen plat, maar soms lijken ze op een smalle beker. Magnolia’s moeten in voedselrijke grond staan die diep losgemaakt is. Sommige soorten houden van een beetje kalk, andere houden juist van lichtzure, humusrijke grond. Ze staan het liefst in de volle zon, maar halfschaduw kan ook.

Stermagnolia; magnolia stellata

Een vroeg bloeiende is de stermagnolia; magnolia stellata (zie foto). De stervormige bloemen zijn wit en geuren en verschijnen aan het eind van de winter. Magnolia soulangeana (de gewone magnolia) wordt in Nederland veel aangeplant, het is een opgaande struik, die wel 8 meter hoog kan worden. De bloemen zijn nogal flink en zijn meestal wit, roze of iets paars en verschijnen aan het einde van de winter waardoor ze helaas soms door nachtvorst schade oplopen. Magnolia kobus is een echte boom die wel 10 meter hoog kan worden, de bloemen lijken op die van de stermagnolia, maar zijn wel flink groter. Magnolia grandiflora is één van de weinig groenblijvende magnolia soorten. De bloemen zijn wit of crème en kunnen wel 25 cm worden.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 18 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie