Wie tuiniert woont mogelijk langer thuis

Wie tuiniert kan mogelijk langer thuis wonen

Leven in een groene omgeving bevordert onze gezondheid, dat is al uit meerder onderzoeken naar voren gekomen. Maar wie groene vingers heeft en graag tuiniert, heeft nog een voordeel. Want het werken in de tuin kan er mogelijk voor zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen. De bewegingen die u in de tuin maakt, hebben op de lange termijn een positief gezondheidseffect. 

In beweging blijven

Met het verstrijken van de leeftijd krijgen we vaker te kampen met gezondheidsklachten. Een belangrijke manier om fit te blijven is bewegen. Want bijvoorbeeld voor een aandoening als artrose en andere gewrichtsklachten, is bewegen van groot belang. En dan komt een tuin goed van pas. Een tuin moet bijgehouden worden en daardoor blijft u vanzelf in beweging. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een meerderheid van de 65-plusser over een ruime tuin beschikt. En wie de tuin met veel groen en verschillende planten inricht, heeft er het hele jaar door werk aan en is dus gegarandeerd in beweging.

Gezondheidseffecten van tuinieren

Naast de beweging heeft het werken in de tuin nog veel meer positieve effecten. Er gaat niets boven buiten zijn, in de frisse lucht. Dat geldt voor elk seizoen. Het werken in de tuin werkt ook stress verlagend en u krijgt er een beter humeur van. Tuinieren kost kracht en energie en dat bevordert de conditie en daardoor verbetert ook direct het geheugen.

Pas de tuin aan op uw levensfase

Voor wie toch fysieke klachten krijgt, maar wel graag in de tuin wil blijven werken, is het aan te raden om de tuin zo in te richten dat hij toegankelijk blijft. Zorg voor een leuning bij trappen en afstapjes. Plaats bij een grote tuin op verschillende plekken bankjes. Dan kunt u tussen alle werkzaamheden door even zitten (en genieten van uw prachtige tuin!). Ga vooral naar een indeling op zoek die bij uw levensfase past. Dan kunt u zo lang mogelijk in beweging blijven, thuis blijven wonen en genieten van het groen om u heen.

Zin om aan de slag te gaan? Bekijk onze groentips en wilt u binnen ook meer groen? Bekijk dan ons kamperplantenoverzicht voor inspiratie.

(Bron: Home & Garden)

Geef een reactie

Reactie

    Chris van Goch says:

    Met verhoogde perken kan je tot op hoge leeftijd blijven tuinieren!
    Maak met pallets grote bakken. Werk de binnenkant af met zwart plastic zeil (niet de bodem!) en vul de bak met aarde. Zo creëer je een aangename werkhoogte. Voor jarenlang tuinplezier!