strijken

10 tips om strijken makkelijker en sneller te maken

Sommige mensen draaien er hun hand niet voor om, maar niemand is graag onnodig lang met strijken bezig. Met onderstaande 10 tips gaat strijken voortaan makkelijker en bent u sneller klaar.

Bereid de was voor

Was die minder kreukelt, hoeft minder intensief gestreken te worden. De manier van ophangen is daarbij van belang. In een eerder artikel hebben we daar tips over. Schud de was bijvoorbeeld goed uit wanneer u die te drogen hangt. Of hang een kledingstuk dat u wilt dragen in de badkamer, terwijl u een douche neemt. De stoom die daarbij vrijkomt, maakt de ergste kreukels alvast wat gladder.

Stoffen voor een lagere temperatuur eerst

Sommige stoffen mogen alleen op een lage temperatuur gestreken worden. Strijk die daarom het eerst, terwijl het strijkijzer nog aan het opwarmen is. Het zorgt ervoor dat u op een later moment niet hoeft te wachten tot het ijzer wat is afgekoeld en vervolgens weer opgewarmd voor andere stoffen.

De warmte beter benutten

Sommige hoezen van de strijkplank hebben een zilveren binnenkant. Kies bij de aanschaf van een nieuw exemplaar bij voorkeur voor 1 die dit ook heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat de warmte beter verdeeld wordt en de hitte zowel in de bovenzijde als de onderzijde van de te strijken stof doordringt.

Ontbreekt dat laagje in uw strijkplankhoes, dan kunt u het op een andere manier nabootsen. En wel met aluminiumfolie. Haal de hoes van uw strijkplank en wikkel een stuk aluminiumfolie om uw strijkplank heen en plak het goed vast. De glanzende kant moet daarbij aan de bovenzijde komen. Op deze manier wordt de warmte gereflecteerd en wordt de stof sneller glad, wat tijd scheelt.

Strijkplank strijkijzer strijkplankhoes
Lees ook: Hoe heet moet u een strijkplankhoes wassen?

Voorkom onnodige vouwen

Zit de hoes niet strak genoeg om uw strijkplank en kan hij tijdens het strijken wegglijden, zet hem dan goed vast, of vervang hem. Anders kan hij ervoor zorgen dat er continu kreukels in de te strijken stof ontstaan en dan bent u langer bezig dan nodig is.

Voorkom afdrukken van knijpers

Wasknijpers zijn onmisbaar om de was op te hangen, maar ze kunnen wel lelijke afdrukken achterlaten en extra strijkwerk opleveren. Er zijn echter verschillende manieren om het te voorkomen. In een eerder artikel vertellen we wat u daarvoor kunt doen en vertellen we hoe u er anders het gemakkelijkst weer vanaf komt.

Volgorde van strijken

Het loont de moeite om bij kleding eerst de kleine vlakken te strijken, zoals boorden of mouwen. En vervolgens de grotere oppervlakken. Zoals bijvoorbeeld bij een overhemd of jurk. Zodoende zorgt u ervoor dat de reeds gestreken stukken niet opnieuw kreuken. Bij een hoeslaken kunt u het beste eerst de hoeken strijken en vervolgens de rest. Door het laken dubbel te vouwen, kunt u 2 hoeken in 1 keer strijken.

strijkijzer ontkalken
Lees ook: Kalkaanslag strijkijzer voorkomen en tips als u toch moet ontkalken

Strijk in 1 richting

Stoffen worden het snelst kreukvrij, door in 1 richting te strijken en niet door heen en weer te gaan met het strijkijzer. Maak daarom lange, rechte streken, til het strijkijzer op en begin weer aan het begin. Door niet naar achteren te strijken, is er minder risico dat daarbij nieuwe kreukels ontstaan.

Gebruik vocht en stoom

Hardnekkige kreukels laten zich gemakkelijker verwijderen wanneer de stof een beetje nat gemaakt wordt. Gebruik daar de sprayknop voor of een schone plantenspuit. Ook stoom is effectief. Een strijkijzer die hitte met stoom combineert, heeft daarom de voorkeur boven een strijkijzer die geen mogelijkheid heeft om stoom te gebruiken. Met stoom gaan kreukels er namelijk beduidend sneller uit.

Heeft u weinig strijkwerk, dan kan het ook handig zijn om een kledingstomer te gebruiken. Ze zijn eenvoudig in gebruik, wanneer u er eenmaal wat handigheid in heeft gekregen. In een eerder artikel vertellen we over de verdere voor- en nadelen ervan.

Voorkom kalkresten

In de stoomgaatjes van de strijkzool van het strijkijzer kunnen kalkresten achterblijven. Hierdoor strijkt het ijzer minder goed of kan er vuil op uw schone wasgoed achterblijven. Door de strijkzool van het apparaat te onderhouden, voorkomt u dit. In een eerder artikel vertellen we hoe u dat kunt doen.

Benut de tijd extra

Door het strijken met iets anders te combineren, lijkt de tijd sneller te gaan en benut u de tijd extra. Zo kunt u bijvoorbeeld een luisterboek opzetten, een muziekje luisteren of naar een programma op televisie kijken. Of bel iemand en zet diegene op speaker.

(Bron: archief, Libelle, Brabantia, Tips en weetjes, Cleanipedia, Kieskeurig.nl Tefal. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Hans47 says:

    Nat ophangen en met zwaarste kant beneden scheelt ook strijken, water zakt naar beneden en trekt het redelijk glad!