strijkijzer ontkalken

Kalkaanslag strijkijzer voorkomen en tips als u toch moet ontkalken

Bij een strijkijzer met een waterreservoir kan kalkaanslag na verloop van tijd voor problemen zorgen. Kalkafzetting in de strijkbout voorkomen scheelt achteraf ontkalken. We hebben voor beide situaties tips.

Kalkhoudend water

De meeste stoomstrijkijzers zijn voorzien van een uitrusting om kalkafzetting tegen te gaan. Hierdoor wordt het vormen van kalkaanslag vertraagd, maar het voorkomt het niet helemaal. Steeds wanneer u in uw strijkbout kalkhoudend water verhit, wordt kalkafzetting gevormd. Hoe harder het water, des te sneller dit proces verloopt.

Kalkaanslag strijkijzer voorkomen

U kunt zelf verschillende dingen doen om het vormen van kalkaanslag te voorkomen. Is de waterhardheid bij u erg hoog, overweeg dan om het leidingwater te mengen of te vervangen door gedestilleerd water. Dit is bij de meeste supermarkten of drogisten verkrijgbaar. Leeg het waterreservoir daarnaast het liefst na elke strijkbeurt en spoel het strijkijzer na elke 10e keer strijken met water.

Ontkalken van het strijkijzer

Hoe vaak er ontkalkt moet worden is afhankelijk van het type strijkijzer en hoe intensief dat gebruikt wordt. Sla de gebruiksaanwijzing erop na hoe vaak het in uw geval moet gebeuren. Sommige apparaten zijn voorzien van een ontkalkingsknop. Volg in dat geval de gebruiksaanwijzing. Verder zijn sommige strijkijzers voorzien van een antikalkstaafje, dat het kalk uit het water aantrekt. U moet dat dan regelmatig omspoelen. Ook bevatten sommige stoomgeneratoren antikalkpatronen, die hard water zachter maken.

Was buiten drogen
Lees ook: De was buiten drogen spaart geld en kleding

Andere methodes

Een eenvoudige manier van ontkalken is door een gevuld waterreservoir in zijn geheel leeg te stomen boven een wasbak. Of maak een mengsel van 2 delen water en 1 deel azijn en giet dit in het waterreservoir. Zet het strijkijzer op de hoogste stand en druk een aantal keren op de stoomknop. Laat het apparaat vervolgens uitgeschakeld nog een uur staan en laat het azijnmengsel er dan uitlopen. Spoel een aantal keren na met water.

Onderhoud strijkzool

In de stoomgaatjes van de strijkzool kunnen ook kalkresten achterblijven. Hierdoor strijkt het ijzer minder goed of kan er vuil op uw schone wasgoed achterblijven. Door het apparaat leeg te stomen boven een wasbak zullen er al veel kalkdeeltjes los komen. Ook kunt u het strijkijzer in de hoogste stand zetten en al stomend over een oude lap strijken om de laatste resten te verwijderen. Verder kunt u de strijkzool schoonmaken met een vochtige doek of spons, eventueel gedrenkt in een azijnmengsel. Zorg dan dat het apparaat volledig afgekoeld is en dat de stekker uit het stopcontact is. In het geval van hardnekkige kalkresten kunt u een wattenstaafje in schoonmaakazijn dopen en de kalk in de gaatjes daarmee verwijderen. Herhaal dit met water, om azijnresten te verwijderen. Gebruik geen materialen die krassen of beschadigingen kunnen veroorzaken.

(Bron: Consumentenbond, AD, Cleanpedia)

Geef een reactie

Reactie

    Jan 57 says:

    Alles goed en wel, maar het meest simpele methode word hier niet genoemd. Ga water koken en laat deze afkoelen tot het koud is. Giet het in een fles die schoon is en je hebt lang plezier van dat water en bovendien geen last van kalk aanslag.