wasknijpers

Afdrukken van wasknijpers voorkomen en zo lost u het op als het wel is gebeurd

Wasknijpers zijn ontzettend handig om wasgoed op hun plek te houden. Ze kunnen echter ook lelijke afdrukken achterlaten. We geven tips om dat te voorkomen en geven oplossingen als het toch gebeurd is.

Afdrukken van wasknijpers voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dus we vertellen allereerst hoe u afdrukken van wasknijpers het beste kunt voorkomen:

Geen knijpers gebruiken

Afdrukken van wasknijpers zijn vanzelfsprekend het eenvoudigst te voorkomen, door ze helemaal niet te gebruiken. In plaats daarvan kunt u kleding die gevoelig is voor de afdrukken ook op een kledinghanger laten drogen. Of liggend op het wasrek. Kiest u voor een kledinghanger, ga dan voor een net wat breder exemplaar en liever eentje die van hout of plastic gemaakt is. Die hebben namelijk minder scherpe hoeken dan metalen hangers.

Ander soort wasknijpers gebruiken

Niet alle wasknijpers laten evenveel afdrukken achter. Er zijn ook knijpers te koop die dat veel minder (beloven) te doen. Zoals ronde houten pinnen. Of knijpers die minder strak zitten, een groter knijpoppervlak hebben of een zacht kussentje op het knijpoppervlak hebben.

Was buiten drogen
Lees ook: De was buiten drogen spaart geld en kleding

Kies de plek zorgvuldig

Door de wasknijpers op strategische plekken te bevestigen, vallen de afdrukken minder op of ontstaan ze minder snel. Bij jurken en t-shirts kunt u ze het beste op de kraag, onder de oksel of aan de onderkant, op de zoom plaatsen. Op de plek waar het stiksel het dikst is. Bij broeken en rokken op de taille. Al kan het bij een broek juist ook weer handig zijn om hem ondersteboven aan de zomen op te hangen, als u hem buiten laat drogen. Op deze manier bungelt het zwaarste gedeelte in de wind en droogt hij sneller. In een eerder artikel geven we nog meer tips om de was sneller te drogen aan het droogrek.

Dek de knijperplekken af

Plaats op de plekken waar u de wasknijpers zet, stukjes stof ter bescherming, zodat die de knijpkracht van de knijper opvangen. Gebruik hier bijvoorbeeld een oude handdoek voor, die u in stukken knipt.

Laat de kleding overlappen

Hang 2 kledingstukken op met 1 wasknijper, waarbij de stoffen elkaar dus overlappen. Op deze manier wordt er maar op 1 kant van het kledingstuk druk uitgeoefend.

Afdrukken van wasknijpers verwijderen

Merkt u na het drogen van de was dat de wasknijpers afdrukken achter hebben gelaten? Dan is dat meestal op te lossen met het strijkijzer. Dit gaat het best door de plek van de afdruk nat te maken. Strijk de plek vervolgens droog en de afdrukken verdwijnen. Heeft u geen strijkijzer in huis, maar wel een föhn, dan kunt u de warmte van de föhn hier ook voor gebruiken. Maak de plek wel ook eerst weer nat en trek de stof tussendoor goed glad. Let hierbij op dat u uw handen niet brandt. Werkt dit niet, dan zit er niets anders op om te wachten tot de volgende wasbeurt en het kledingstuk dan niet opnieuw met dezelfde knijpers op te hangen. Of gebruik één van de hierboven staande tips.

(Bron: Creativo, Tefal, wikiHow, wasrekjes.nl, Margriet, Bol.com. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie