weersomstandigheden

Zoveel invloed hebben weersomstandigheden op onze slaap

De weersomstandigheden hebben een behoorlijke invloed op hoe we slapen. Denk aan een flinke onweersbui, die ons donderend en bliksemend wakker houdt. Of hoe moeilijk het is om genoeg slaap te krijgen, tijdens een hittegolf. Maar wat zijn dan wel ideale slaapomstandigheden? 

Weersomstandigheden met hitte of kou

Wie het te koud heeft bij het slapen gaan, valt moeilijker in slaap. Vooral als de voeten koud zijn. Maar dat is redelijk eenvoudig op te lossen met een kruik of een extra deken. Een te warme slaapkamer geeft echter vaak gedurende de hele nacht problemen. Om goed te kunnen slapen, is een temperatuur van maximaal 18 graden optimaal. Een hogere temperatuur kan de slaapcyclus verstoren. Een te warme slaapkamer verstoort namelijk het reguleren van de lichaamstemperatuur tijdens de verschillende slaapfases. Een koele slaapkamer zorgt er juist voor dat we dieper en rustiger slapen. Om die reden is het ook verstandig de verwarming in de slaapkamer uit te laten. Of in elk geval niet hoger te zetten dan 18 graden.

Het zomerse ingrediënt lavendel kan juist weer een gunstige invloed hebben op de slaap. Dat zit ‘m zowel in de geur als de stoffen die erin zitten. De geur stoot ook nog eens vliegen en muggen af. Op de website van Heel Holland Bakt vindt u 3 lekkere recepten met lavendel erin verwerkt.

Volle maan

Een volle maan heeft niet alleen invloed op de getijden. Er zijn mensen bij wie het de slaap negatief beïnvloedt. Wetenschappers zijn er sceptisch over, want er is geen onomstotelijk bewijs dat er een verband is tussen de maancyclus en de kwaliteit van slaap. Maar vraag een groepje mensen rondom volle maan of zij slechter slapen dan normaal en verschillende mensen zullen dit beamen. Dit kan enerzijds komen doordat het lichter is tijdens volle maan, maar het kan ook te maken hebben met magnetische velden. Bepaalde diersoorten zijn daar ook gevoelig voor.

volle maan
Lees ook: Hoeveel invloed heeft volle maan op ons?

Lange, versus korte nachten

Over het algemeen slapen mensen beter in een goed donkere slaapkamer. Dat is ’s winters makkelijker te realiseren dan tijdens de zomermaanden, wanneer het pas heel laat donker wordt en al heel vroeg weer licht is. Tijdens de wintermaanden slapen veel mensen daarom beter dan tijdens de zomer.

slaapkamer
Lees ook: Zo krijgt u een donkerdere slaapkamer voor een betere nachtrust

Onstuimige weersomstandigheden

Regen, storm, onweer… dergelijke onstuimige weersomstandigheden kunnen voor flink wat geluid zorgen in de nachtelijke uren. En die geluidsoverlast kan ons danig uit onze slaap houden. Wanneer het stormt, kan dit daarnaast een wat onrustig of opgejaagd gevoel geven. Wat niet echt goed samen gaat met slapen.

Een te lage of te hoge luchtvochtigheid

Wanneer de weersomstandigheden een erg lage luchtvochtigheid met zich meebrengen, kan dit voor gezondheidsklachten zorgen. De huid, keel en neus kunnen erdoor uitdrogen. En dat kan ervoor zorgen dat de slaap negatief beïnvloed wordt. Aan de andere kant is ook een te hoge luchtvochtigheid niet bevorderlijk voor de slaap. We krijgen het dan sneller warm. Een luchtvochtigheid rond de 50 procent is het meest ideaal om bij te slapen. Is de luchtvochtigheid bij u te laag, dan kan het helpen om planten in huis te halen. Waterbakjes aan de verwarming hangen is weinig effectief en heeft ook nadelen. Moet de luchtvochtigheid juist naar beneden, dan helpt ventileren vaak. In een eerder artikel vertellen we daar meer over.

(Bron: archief, Weeronline. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie