weerrecords

Meimaand 2018 vol met weerrecords

Hitte en extreem zware onweersbuien, de meimaand van 2018 sluit af met verschillende weerrecords. Ook de weersites hebben het gemerkt, op het hoogtepunt hebben 6,1 miljoen bezoekers op één dag het weer bekeken.

Warmste meinacht

Met 29,7 graden is op maandag de warmste 28 mei ooit gemeten in De Bilt. Volgens Weeronline stamt het vorige record uit 1944, met 28,4 graden op 28 mei. Ook de nachten zijn zeer zwoel verlopen. De nacht van zaterdag 26 op zondag 27 mei is de warmste meinacht sinds het begin van de metingen in 1901. Het kwik is in De Bilt niet onder de 18,3 graden gekomen. Het eerdere mei-record voor een nacht dateert van 6 jaar geleden, met 16,9 graden.

Tropisch

Gemiddeld wordt het in De Bilt op 4 juli voor het eerst 30 graden of meer, aldus Weeronline. De eerste landelijke tropische dag van dit jaar is op 29 mei gemeten. Om 14.40 uur is het op deze dag in De Bilt 30,7 graden. Het is daarmee ook de warmste 29 mei sinds de metingen in 1901 zijn begonnen. Het oude dagrecord voor 29 mei, 30 graden, stamt van 1944. De laatste keer met tropische hitte in De Bilt is ruim 11 maanden geleden, op 22 juni vorig jaar. De vroegste officiële tropische dag ooit is op 9 mei in 1976 gemeten.

Verloop van het weer

De meimaand is zeer fris begonnen, met regionaal nog vorst aan de grond. Vanaf 13 mei is het warm tot zomers geweest. Alleen de periode 17-19 mei heeft een dip vertoond. Door onstabiele lucht zijn regelmatig onweersbuien met hagel ontstaan. Op 13 mei, Moederdag, hebben delen van Groningen en Drenthe te maken gekregen met wateroverlast. Pinksteren is zonnig en zomers verlopen, maar Tweede Pinksterdag is in de Limburgse heuvels afsloten met noodweer. In Beek (nabij Maastricht) is op 14 mei in 40 minuten 47 mm naar beneden gekomen. Door het noodweer zijn modderstromen in de straten ontstaan. Vervolgens is in Zeeland op 24 mei in Wilhelminadorp 52 mm regen gevallen. In het Drentse Bronneger is op 27 mei 70 mm gevallen met hagel, waardoor landbouwpercelen zijn verwoest. Verder is het in Zuid-Limburg voor de derde raak, met lokaal opnieuw modderstromen.

Droog, maar ook kletsnat

Gemiddeld valt er normaal 61 mm regen in mei. Deze maand is er landelijk circa 40-50 mm gevallen. Er zijn echter enorme verschillen. In delen van Zeeland en Zuid-Limburg is lokaal meer dan 100 mm gevallen. In het noordoosten is plaatselijk 90 mm gevallen, terwijl in delen van Gelderland, Overijssel, Flevoland en in het westen van Drenthe amper 20 mm is gevallen. De Kop van Noord-Holland, het westen van Friesland en de Wadden hebben lokaal slechts 10 mm regen gekregen.

Onweer veroorzaakt records weersites

De afgelopen periode van zware onweersbuien heeft ook de grote weersites records opgeleverd. Door hevige onweersbuien die plots ontstonden en verdwenen zijn de weersites massaal bezocht. Buienradar heeft op het drukste moment 289.000 unieke bezoekers per seconde getrokken. Het vorige record van 230.000 gelijktijdige bezoekers is daarmee verbroken. Ook heeft Buienradar meer bezoekers op één dag getrokken dan ooit: 6,1 miljoen unieke bezoekers, waarvan 3,6 miljoen op de website en 2,5 miljoen op de apps. Het vorige bezoekrecord van juli 2011, met 5,5 miljoen unieke bezoekers op één dag, is daarmee verbroken. Ook buienalarm.nl heeft dinsdag 29 mei grote bezoekersaantallen getrokken. Door de drukte is de site zelfs 3 kwartier onbereikbaar geweest.

(Bron: ANP, weeronline)

Geef een reactie