Mug

Mug heeft geavanceerde techniek om na steek ongemerkt te ontkomen

Als muggen in de buurt van het hoofd vliegen verklappen zij zichzelf met hun gezoem, maar landen zij ergens op het lichaam waar wij ze niet horen, dan hebben zij grote kans ons te steken en er ongemerkt mee weg te komen. Voor dat laatste maken zij gebruik van een speciale techniek, is nu bekend geworden na onderzoek van Wageningen University & Research en de University of California.

Hogesnelheidscamera’s

De opmerkelijke ontdekking is gedaan tijdens een groot project waarin bekeken wordt hoe de verspreiding van ziektes door muggen, zoals malaria, bestreden kan worden. Daarbij kan het nuttig zijn om te achterhalen hoe muggen ongezien weg weten te komen. Het opstijg-gedrag van muggen is met hogesnelheidscamera’s onderzocht. De meeste insecten zetten zich met een stevige druk van de poten af, maar tot de verrassing van de onderzoekers hebben zij bij de mug een speciale techniek hiervoor ontdekt.

Snelle vleugelslag

Nadat muggen zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen hanteren zij kort voor het opstijgen een extra snelle vleugelslag, in combinatie met het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten. Vergelijkbaar onderzoek bij fruitvliegjes heeft aangetoond dat deze 4 keer zoveel kracht inzetten bij het opstijgen, waardoor ze sneller opgemerkt worden.

Menselijk bloed

Aangezien de onderzoekers specifiek malariadragende muggen hebben onderzocht, die meer worden aangetrokken tot menselijk bloed is het volgens hen niet zeker of muggen die meer van dierlijk bloed houden dezelfde techniek hanteren.

(Bron: ANP)

Geef een reactie