muggenbeet

Allergische reactie op een muggenbeet

Iedereen die een muggenbeet oploopt krijgt daarvan een reactie op de huid. Hoe hevig die reactie is, verschilt van mens tot mens. Bij de meeste mensen ontstaat een jeukend bultje, maar sommige mensen reageren met een allergische reactie, met flinke zwellingen tot gevolg.

Jeuk veroorzakend stofje

Terwijl een mug tijdens haar steek een beetje van ons bloed nuttigt, laat ze tegelijk via haar speeksel een stofje achter dat het bloed zuigen makkelijker maakt. Voor ons heeft dat de vervelende bijkomstigheid dat het stofje jeuk veroorzaakt. Maar daar blijft het niet altijd bij. Er kan ook een allergische reactie optreden, met onder andere rode en grote, harde bulten tot gevolg. Bij een normale reactie helpt het goed om de aangedane plek te koelen. Dit kan met een koude, natte doek of een doek met ijsklontjes. Gebruik eventueel een zalf tegen de jeuk, bijvoorbeeld met menthol. Blijf verder zoveel mogelijk van de huid af, dan zwelt het bultje niet verder op. Door te krabben neemt de zwelling en daarmee de jeuk alleen maar toe.

Heftigere reacties op een muggenbeet

Ontstaat er meer dan alleen een jeukend bultje, dan heeft u te maken met een heftigere reactie. Die kan zich op verschillende manieren uiten. Ten 1e in de vorm van een blaasje of blaar. Meestal trekt dit binnen enkele dagen weer weg. Zorg ervoor dat het blaasje niet stuk gaat, want dan kunnen er bacteriën in terechtkomen. Gebeurt dat toch, neem dan contact op met uw huisarts, want dan is het soms nodig een antibioticazalf te smeren, om een huidinfectie te voorkomen. Soms kan 1 muggenbeet een veelheid aan jeukende bulten veroorzaken, stropulus genaamd. Er kunnen gedurende een langere periode steeds weer meer bultjes bij komen. Een arts kan in dit geval corticosteroïden voorschrijven. Deze ontstekingsremmer is alleen op recept verkrijgbaar.

dazenbeet
Lees ook: Dit kunt u het beste doen bij een dazenbeet

Allergische reactie

Een muggenbeet kan ook voor een flinke zwelling zorgen. Door een allergische reactie wordt de bult rondom de beet dan erg groot. Dit is erg vervelend, zeker als het bijvoorbeeld om een hand, enkel, oog of de oren gaan. Buiten dat het hevige jeuk veroorzaakt, kan de zwelling ook pijnlijk zijn. Sommige mensen voelen zich er zelfs niet lekker door. Zij kunnen zich misselijk, duizelig of zwak voelen. Het kan vaak opgelost worden met antihistaminica. De allergische reactie ontstaat namelijk door een toename van histamine in het lichaam, dat vreemde stoffen tegengaat.

Heeft u hevigere klachten na een muggenbeet, neem dan contact op met uw huisarts. De kans bestaat dat u door een Aziatische tijgermug bent gebeten. Die komt soms via het internationale transport in Nederland terecht. Uiteraard geldt dit ook als u in een land bent (geweest) waar muggen voorkomen die ziektes overbrengen.

muggen
Lees ook: Waarom steken de meeste muggen alleen ’s nachts?

Muggenbeet voorkomen

Een muggenbeet is nooit prettig, maar zeker als u er heviger op reageert. Voorkomen is in dat geval dan ook beter dan genezen. In een eerder artikel vertellen we wat u kunt doen om een muggenbeet te voorkomen.

(Bron: Gezondheidsplein, Thuisarts.nl, Libelle, Rode Kruis, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Jojo52 says:

    Zo gauw ik geprikt ben en jeuk krijg smeer ik met een blokje natgemaakt aluin ( drogist bij scheerartikelen voor mannen) over de plek en eventueel een 2e keer. Dan: afblijven en na 1 of 2 min is de jeuk weg.