muggenbult

Wat helpt er echt tegen een muggenbult?

Op het internet zijn talloze artikelen te vinden waarin remedies tegen jeukende muggenbulten worden beschreven. Maar werken die middeltjes wel? En zo niet, is er iets wat wel écht helpt?

Jeukend gif

Net als veel andere insecten zijn muggen in de zomer het actiefst. Zij leven van bloed, waardoor het prikken van mens en dier voor hen bittere noodzaak is. Terwijl zij dit doen laten zij een giftige stof achter in de huid, waardoor een rode, jeukende muggenbult ontstaat. Vooral de jeuk is erg vervelend. Om dit tegen te gaan zijn er enorm veel middeltjes op de markt die zeggen de jeuk te verzachten en de zwelling te verminderen.

Wat werkt echt?

Lang niet al deze middeltjes werken even goed. Uit onderzoek blijkt dat er eigenlijk maar 2 remedies zijn die echt helpen: antihistaminica en koelen. Door de plek te koelen vermindert de zwelling en de antihistaminica gaan de jeuk tegen. Antihistaminica zijn anti-allergie medicijnen die vaak zonder recept te krijgen zijn bij de drogist. Een voorbeeld hiervan is het middel cetirizine. Omdat jeuk na een muggenbult in principe al een lichte allergische reactie is, kan dit medicijn goed helpen.

Naast koelen en antihistaminica zijn er eigenlijk weinig andere anti-muggen remedies die langdurige verzachting bieden. Soms worden crèmes voorgeschreven die jeuk tegengaan, maar er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat deze ook echt helpen tegen de jeuk die muggenbulten veroorzaakt. Ook azijn of sticks met ammoniak kunnen de jeuk wel even verzachten, maar nemen de jeuk niet echt weg. Een antihistaminica doet dit wel.

Preventief

Verder geldt ook bij muggenbulten dat voorkomen beter is dan genezen. “Het helpt om preventief te smeren met DEET”, zegt MAX-huisarts dokter Ted. DEET is een middeltje wat stekende insecten op afstand houdt, waardoor de kans dat u onder de muggenbulten komt te zitten een stuk kleiner is. U kunt DEET zonder recept kopen bij de drogist.

Naast DEET kunnen ook klamboes en horren ervoor zorgen dat u binnenhuis minder kans maakt op een muggenbeet. Buitenshuis geeft bedekkende kleding extra bescherming.

Meer weten?

Wilt u meer weten over wat er echt werkt tegen een beet van een mug of ander stekend insect? Op de website thuisarts.nl vindt u hier meer informatie over. Thuisarts,nl is een initiatief van het Nederlandse Huisartsen Genootschap.

(Bron: Wageningen University & Research, dokter Ted, thuisarts.nl, Rode Kruis, Apotheek.nl)

Geef een reactie

Reacties (13)

  warrens says:

  Wat echt helpt is insmeren met Schotse whisky. Ik heb altijd iets bij me in de golftas. Geen bulten en geen jeuk evt een tweede keer herhalen. Inwendig gebruik helpt niet

   Cloggiegirl says:

   Hallo Warrens, gaat het golfen dan nog wel goed? haha.
   Ik neem aan dat je niet bedoelt: inwendig gebruik van de whiskey, want dat sla ik toch niet af.

   Helpt het niet, is wel lekker 😀

   succes met golfen!

  Bebbeke says:

  Zet een kruisje met je nagel midden in de beet en je bent direct van de jeuk af .
  Je hebt ook van die pennetjes met een kruisje .

  Andrea51 says:

  Mijn tante zweert bij het plakken van plakband over een muggenbeet. Dan is er geen jeuk meer omdat het luchtdicht afgesloten is zegt ze. Weet niet of het werkt want ik heb in geen jaren een muggenbult gehad.

  SandraVH says:

  Wij gebruiken sinds een paar jaar het apparaatje Bite Away. Alle soorten insectenbeten en brandneteljeuk is hiermee te behandelen. Een paar seconden op de gestoken/jeukende plek houden en weg is de jeuk. Het werkt dmv een klein koperen plaatje dat een paar seconden warm wordt. Echt een aanrader.

  TB57 says:

  Een beetje tandpasta erop en na 5 minuten geen jeuk meer! Ik heb alles geprobeerd omdat ik altijd flinke reacties heb na een muggenbeet, maar dit werkt uitstekend.

  Jojo52 says:

  Wat ik gebruik is aluin. Ik maak de aluin nat en wrijf over de muggenbultjes. Eventueel herhalen bij jeuk. Niet eerst krabben , want dan zit het gif door de huid.
  Het helpt écht. Even geduld hebben. Het duurt 1 minuut.

  hoeben says:

  Wij altijd een klein flesje gevuld met azijn mee. Direct na de beet voel je het even prikken. De bult en de jeuk verdwijnen als sneeuw voor de zon.

  Frits48 says:

  Ik gebruik altijd Fenistil. Dit heb ik een keer tijdens een vakantie in Duitsland gekocht.
  Dit werkt tegen alle jeuk, ook bij jeuk door de brandharen van de eikenprocessie rups.
  Dit middel is niet in tubes in Nederland verkrijgbaar dus wanneer je een keer in Duitsland bent even langs een apotheek gaan en kopen.

  parrhesia says:

  Ben in 1947 geboren, dat idee met dat kruispennetje spreekt me wel aan. Echter wat het remedie met azijn betreft, kan ik de directe werking beamen.
  Ben bekend met de methode zonder veel hulpmiddelen: de beet met je nagels uitdrukken dat het vocht eruit komt net als bij een puistje, dan met azijn deppen. Bijt wel even maar gegarandeerd meteen geen jeuk meer en ook geen infectie achteraf.
  Vooral bij kinderen optimaal als ze niet kunnen inslapen en soms blijven krabben tot en met jammeren toe!

  notaire47 says:

  Muggenbulten kenmerken zich door 2 vervelende verschijnselen. De zwelling en de jeuk. Aan beide valt iets te doen. De zwelling kunt u verminderen door er een paar keer deodorant op de plek te doen. U zult zien dat de bulten hiermee langzaam verdwijnen. De plek blijft wel jeuken. Aan de jeuk kunt u ook wat doen. Jeuk wordt een stuk minder als u de plek insmeert met een mentolzalf zoals Vicks. Deze laatste tip kreeg ik van een amerikaanse arts. Het werkt veel beter dan z.g. anti-jeuk zalf en het is goedkoop. Ik heb praktisch alles geprobeerd tegen muggenbeten. Van vitamine b tot knoflook. Alleen smeren met muggenolie met deet helpt. Vooral de Thaise olie met deet is een aanrader. Overigens ook in de UK te koop. Daar zit meer deet in dan de smeersels in ons land.
  Als ervaringsdeskundige met een grote aantrekkingskracht op muggen en een record van 74 steken in 1 been weet ik waar ik over praat. Ik ga nooit zonder mijn muggenlamp en klamboe op vakantie.

   Ella55 says:

   deet is ook giftig voor mensen ik zal het nooit gebruiken, azijn spreekt me meer aan.

  panmanbos says:

  flesje met 50% ammoniak rest water