muggenoverlast

Minder muggenoverlast? Let bij warm en regenachtig weer op stilstaand water

Als de temperaturen stijgen en er tegelijk veel regen valt, neemt de muggenoverlast direct toe. Met onze tips kunt u de overlast binnen de perken houden.

Vermijd stilstaand water

Muggen gedijen het best bij warme en vochtige weersomstandigheden. Uit onderzoek is gebleken dat steekmuggen extra overlast veroorzaken tijdens hitte. Maar ook veel regen is een reden van een toename van muggenoverlast. Muggen leggen hun eitjes namelijk in ondiep, stilstaand water en dat is dan volop beschikbaar. Zo kan het gebeuren dat er ook in het voorjaar al veel muggen actief worden. Door ze de kans te ontnemen om in de buurt van uw huis eitjes te leggen, voorkomt u dat ze sterk in aantal toenemen.

Ga daarvoor op speurtocht en bekijk alle mogelijke bronnen waar water in kan blijven staan. Zoals emmers, plantenpotten en -schalen, een regenton, minivijver, vogelbadje en waterbakken voor honden en katten. Het duurt enkele dagen voordat muggenlarven uitkomen, dus door bakjes met water dagelijks te verversen, voorkomt u dat. Een emmer of plantenpot kunt u opbergen of op hun kop zetten. Bij een regenton is het belangrijk dat die goed is afgesloten, zodat muggen er niet in kunnen komen. Ook kunt u er een scheutje plantaardige olie in gieten, zodat de larven er niet in kunnen overleven. En een minivijver kunt u van een pompje voorzien, zodat het water in beweging blijft.

muggenbult
Lees ook: Wat helpt er echt tegen een muggenbult?

Voorkom dat muggen steken

Zoals we al eens in een eerder artikel verteld hebben, komen muggen niet af op licht. Het helpt dus niet om het licht uit te laten wanneer u een raam of deur open zet. Waar ze wel op af komen, zijn namelijk geuren, koolstofdioxide en lichaamswarmte. En daar stoten mensen genoeg van uit. Het meest effectief tegen muggenoverlast is het plaatsen van horren. Zodat ze uw huis niet in kunnen komen om u te belagen. Wilt of kunt u geen horren plaatsen en vindt u ze vooral vervelend tijdens het slapen? Dan kunt u eventueel een klamboe over uw bed hangen.

muggenoverlast

Ook kunt u ervoor kiezen uw lichaamsgeur onaantrekkelijk te maken, met een anti-muggencrème. Middelen die behoorlijk effectief zijn gebleken, zijn citroeneucalyptusolie, met de actieve stof citriodiol en DEET. Eucalyptusolie is op natuurlijke basis en niet schadelijk voor de gezondheid. DEET is agressiever en minder goed voor de gezondheid, dus minder geschikt voor langdurig gebruik. In een eerder artikel gaan we nog verder in op wat wel en juist niet werkt tegen muggenoverlast.

insectenvlekken
Lees ook: Een mug doodgeslagen? Zo verwijdert u insectenvlekken van de muur

Meer lezen over muggenoverlast

De afgelopen jaren hebben we veel wetenswaardigheden over muggenoverlast verzameld. We pikken er een aantal voor u uit:

(Bron: archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie