muggen

U hoort ze wel, maar ziet ze niet: spelen muggen verstoppertje?

Heeft u dat ook weleens? Er zoemt al de hele tijd een mug rond uw hoofd, maar als u het licht aandoet, is de mug op miraculeuze wijze verdwenen? Hoe komt dat toch? Wij vragen het aan muggenkenner Sander Koenraadt.

Natuurlijke gedrag

Naast het feit dat zij bijten, is hun vermeende verstopspel ook uitermate irritant. Iedereen die ’s nachts wordt lastiggevallen door een mug wil natuurlijk maar 1 ding: de mug vinden en verdrijven. Dat vinden kan dus knap lastig zijn. Volgens Koenraadt, die verbonden is aan de Wageningen University & Research (WUR) en veel onderzoek doet naar de steekmug, heeft dit alles te maken met hun natuurlijke gedrag. “Als het licht aangaat, schrikt de mug. Die probeert dan een donker plekje te vinden om zich schuil te houden. Daar hebben zij immers de meeste kans om te overleven. Muggen die bloed bij zich dragen gaan ook expres op donkere plekken zitten om hun eitjes te ontwikkelen”, vertelt de entomoloog. Een entomoloog is een wetenschapper die zich bezighoudt met de studie van insecten.

Evolutie

Dat de mug daar het meeste kans heeft om te overleven is het gevolg van evolutie. De mug is natuurlijk donkerbruin of zwart, waardoor het diertje minder opvalt op een achtergrond met die kleur. Muggen die op witte ondergronden zitten, hebben vele malen meer kans te worden gevangen. “Dit is ook de reden waarom u overdag bijna geen muggen ziet in huis. Ze zijn er dus wel, maar ze verbergen zich.”

Gewoon kijken

Hoe muggen dat doen, donkere van lichte voorwerpen scheiden? Gewoon, door te kijken. Muggen sporen mensen op door zich te focussen op geur, warmte en koolstofdioxide. Koolstofdioxide stoot de mens uit tijdens het ademen. Daarnaast hebben zij ook nog gewoon ogen waarmee zij kunnen zien, legt Sander Koenraadt uit. Zij schrikken immers ook als opeens het licht aangaat, dus kunnen zij ook donkere oppervlaktes waarnemen.

Lees ook:

Zo bepalen muggen wie zij steken en zo voorkomt u muggenbeten

Wat helpt er echt tegen een muggenbult?

Geef een reactie