Wetenswaardigheden over de 102e Vierdaagse van Nijmegen

Aan de 102e Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, die op 17 juli 2018 begint, doen dit jaar 47.000 wandelaars uit 84 landen mee. Een recordaantal nationaliteiten. Voor het eerst komen er lopers uit onder andere Eritrea, Gambia en Oman aan de start.

Elke wandeldag een andere plaats centraal

Zoals gewoonlijk heeft elke dag van de Vierdaagse een andere route door het Gelderse, Brabantse of het Limburgse land, in de wijde omgeving van de stad Nijmegen. En elke wandeldag staat er een andere plaats in de omgeving van Nijmegen centraal. Dit jaar is de eerste wandeldag De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en de vierde De dag van Cuijk.

Zorgen over normen en waarden

In aanloop naar de Vierdaagse is bekend geworden dat het wandelfestijn en de bijbehorende Vierdaagsefeesten het populairste publieksevenement van Nederland zijn. Marsleider Henny Sackers maakt zich wel zorgen over de normen en waarden van een kleine groep deelnemers, waarover de laatste jaren geregeld klachten komen. “Controleurs worden uitgescholden en zelfs bedreigd. Ook maken lopers overal sanitaire stops, zelfs in tuinen. Dat zijn serieuze thema’s,” zegt hij.

Bijzondere lopers

Met 91 lentes is Lex de Jong één van de oudste wandelaars op de 30 km. “Indertijd zocht ik een doel om in beweging te blijven: meedoen aan de Vierdaagse leek me daarvoor erg geschikt. Je moet namelijk een uiteindelijk streven hebben, anders ga je minder trainen en komt er niks van je voornemens terecht,” zegt hij. Inmiddels is hij een fervent wandelaar geworden en doet hij in 2018 voor de 16e keer mee. “Ik wandel vanaf oktober tot aan de Vierdaagse al snel zo’n 850 kilometer, altijd wel tochten.” Aan deelname aan de Vierdaagse komt nog lang geen eind. “Ik heb het niet zwaarder dan iemand anders. En ik herstel altijd heel snel.”

De 86-jarige Bert van der Lans gaat na een spannende aanloop met gezondheidsproblemen verder met zijn unieke record, hij loopt de Vierdaagse dit jaar voor de 71ste keer!

In 2017 is de oudste inschrijver 94 jaar, maar deze Amsterdammer heeft uiteindelijk besloten toch niet van start te gaan. De 90-jarige Jurjen Pal uit Heerenveen heeft de wandeltocht vorig jaar uiteindelijk als oudste voltooid. De oudste deelnemer aan de 102e Vierdaagse van dit jaar wil anoniem blijven. Volgens marsleider Sackers is deze persoon geboren in 1925 en dus 92 of 93 jaar oud.

6 Nederlandse kinderen zijn de jongste deelnemers. Zij worden allemaal op 31 december van dit jaar 12 jaar, de minimumleeftijd om mee te mogen doen.

Bewaakt kamp voor militaire deelnemers

De 6.000 militaire deelnemers verblijven tijdens de Vierdaagse op het speciaal opgebouwde Kamp Heumensoord. Daar is de bewaking dit jaar verder opgeschroefd vanwege de dreigingssituatie in Nederland, zegt commandant Jeroen Velders. “Behalve bewakers met waakhonden zijn er nu ook camera’s. Ook het elektronisch veiligheidssysteem dat vorig jaar nieuw was, is verder verfijnd.” Kamp Heumensoord geldt tijdens de Vierdaagse als militair terrein.

Vierdaagsefeesten

Met de start van de Vierdaagse in het vooruitzicht zijn op zaterdag 14 juli ook de Vierdaagsefeesten van start gegaan, met dit jaar 3500 artiesten, op meer dan 40 locaties in Nijmegen. In 2017 hebben de feesten zo’n 1,5 miljoen bezoekers getrokken.

Lees ook: ons artikel over 100 jaar Vierdaagse.
Ook leuk: Wij volgen tijdens de Vierdaagse van 2018 wandelaar Fred. Hij doet al voor de 17e keer mee en doet verslag van aanmelddag tot finish.

(Bron: ANP, 4daagse.nl)

Geef een reactie