Ruim 2000 lopers van de Vierdaagse zijn door hitte uitgevallen

2050 wandelaars van de Vierdaagse in Nijmegen zijn woensdag 20 juli, op de tweede dag van de wandeltocht, uitgevallen of helemaal niet aan de start komen opdagen, zo meldt de organisatie.

Tropische temperaturen

Vooral de tropische temperaturen zorgden voor veel uitvallers. Al op de eerste wandeldag haalden 1206 lopers de eindstreep niet en het aantal uitvallers lag woensdag met 4,4 procent tweemaal zo hoog als in de twee jaren hiervoor. Op de tweede dag van de Vierdaagse vallen altijd de meeste lopers uit. Het gaat vaak om mensen die maar net de eerste dag hebben volbracht en de volgende dag niet meer verder kunnen.

Intensive Care

Honderden lopers hadden woensdag hitteklachten en hier en daar was het te druk op de route, maar dat was volgens marsleider Johan Willemstein allemaal te verwachten: “Onder deze omstandigheden was het een mooie wandeldag. We zijn tevreden.” Voor drie lopers is de Vierdaagse echter geëindigd op de intensivecareafdeling van het Radboudumc in Nijmegen. Op de Spoedeisende Hulp van dat ziekenhuis moest één loper worden gereanimeerd. Nog eens zes wandelaars kwamen binnen met een zogenoemde ‘heat stroke’, de ernstigste vorm van hitteklachten waarbij de lichaamstemperatuur veel te hoog is opgelopen. Alle patiënten maken het donderdag gelukkig weer goed, aldus een woordvoerster van het Nijmeegse ziekenhuis.

Extra tijd

Er zijn nog 43.910 lopers over voor de wandeltocht die op de derde dag door de heuvels rondom Groesbeek voert. Dinsdag en woensdag kregen de lopers een halfuur extra tijd om de eindstreep te halen. Omdat het donderdag niet meer zo warm lijkt te worden, mogen de lopers dan niet meer eerder starten of later binnenkomen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. Tonnie Voogt says:

    Mijn man gisteren ook in het Radboud beland. Uitgedroogd! Is nu weer aan het lopen. Dat wachten s’morgens is belachelijk, 3 kwartier in de rij voor je kunt starten. De 30 km dan. De rest weet ik niet.ze laten de mensen op het Heetst van de dag lopen. Geen wonder dat er zo veel uitvallers zijn. Veel te veel deelnemers. Slechte organisatie.