De 100ste Vierdaagse is van start!

“I hearby declare the 100th Four Days Marches for open”. Met deze woorden opende marsleider Johan Willemstein zondagmiddag 17 juli 2016 de langverwachte feestelijke 100ste Vierdaagse van Nijmegen.

Straatparade

Deze officiële opening volgde op de nieuwe straatparade dwars door het oostelijk deel van de binnenstad van Nijmegen. Zo’n 1.800 wandelaars, militairen en agenten liepen door de straten van de Nijmeegse binnenstad. Zij werden begeleid door prachtige muziekkorpsen uit onder meer Nederland, Zweden, Engeland en Frankrijk.

Startsein

Op dinsdag 19 juli 2016 om 04.00 klinkt het startschot voor de eerste lopers van de Nijmeegse Vierdaagse. De Vierdaagse kent drie afstanden: 30, 40 en 50 kilometer. Speciaal voor de 100ste editie is er een vierde afstand in ere hersteld. De 55 kilometer, die tot en met 1966 als verplichte afstand gold voor mannen in de leeftijd van 19 tot en met 49 jaar, wordt in 2016 eenmalig een extra keuze. De lopers die voor de 50 of de 55 kilometer hebben gekozen, vertrekken als eerste.

Hitte

De temperaturen gaan de komende dagen verder omhoog. Woensdag 20 juli 2016 kan het zelfs tropisch warm worden, met in de middag temperaturen rond 30 graden. Vooral onervaren wandelaars moeten beducht zijn voor de warmte en deze zeker niet onderschatten. “De snelle en vroeg startende wandelaars zullen het minst last hebben van de hitte” voorspelt Weerplaza. Het Rode Kruis roept wandelaars verder op om goed uitgerust aan het evenement te beginnen en zonnebrand, petjes en voldoende eten en drinken mee te nemen. Ook wordt geadviseerd de EHBO App te downloaden, zodat wandelaars weten hoe ze zichzelf of elkaar kunnen helpen in geval van nood. Het Rode Kruis is met vrijwilligers langs de route aanwezig om eerste hulp te verlenen.

Weerplaza waarschuwt de lopers ook voor zogenaamd asfaltbrand: “Asfaltbrand treedt op zodra het oppervlak waar je overheen loopt extreem opwarmt”. legt een woordvoerder uit. “Het veroorzaakt rode vlekken, vaak aan de onderkant van de kuit. De hitte van het asfalt zorgt er langzaam maar gestaag voor dat je huid te heet wordt en er dus verbranding optreedt.” Om mensen te beschermen tegen uitdroging en oververhitting zijn er extra waterpunten geopend.

Lopers

Voor de 100ste Vierdaagse hebben zich in totaal 54.325 mensen ingeschreven. Uiteindelijk beginnen er in totaal welgeteld 47.166 deelnemers aan de tocht, zo maakte de organisatie maandagavond 18 juli 2016 bekend. Manuela Kemp, presentatrice van het dagelijkse MAX-radioprogramma Wekker-Wakker! op NPO Radio 5 doet dagelijks verslag van alle gebeurtenissen op en rond de Vierdaagse en voert gesprekken met de wandelaars. U kunt haar via de website van Wekker-Wakker! volgen.

Speciale gladiool

De gladiool hoort traditiegetrouw bij de Vierdaagse. Tijdens de intocht op vrijdag heet de Nijmeegse Sint Annastraat om die reden Via Gladiola. Vanaf deze zomer heeft de Vierdaagse een eigen gladiool, die internationaal op de markt wordt gebracht onder de naam: The Walk of the World. De gladiool heeft oranjerode bloemen en een veel kortere steel, zodat wandelaars de zware bloemen makkelijker kunnen dragen.

100ste Vierdaagse

Dit jaar is het de 100ste keer dat de Vierdaagse van Nijmegen wordt gelopen. Het wandelfestijn is de grootste meerdaagse wandelwedstrijd ter wereld waar liefhebbers en soldaten hun kilometers maken om uiteindelijk de finish te halen op de zogenaamde Via Gladiola. 100 maal blaren, zweet en gladiolen. Meer over 100 jaar Vierdaagse en bijzondere beelden van de wandeltocht door de jaren heen vindt u in ons artikel: De 100e Vierdaagse van Nijmegen.

Geef een reactie